Tråg (av engelsk trough = trau, fordypning) utløper fra et lavtrykk, karakterisert med et v-formet isobarmønster, eller «lavtrykksrenne». Begrepet brukes også om områder med kraftig bygeaktivitet.

I Norge brukes begrepet tråg vanligvis om de linjene av byger som oppstår bak en kaldfront. Særlig om vinteren, når havet er varmt i forhold til polar/arktisk kaldluft, opptrer dette fenomenet nesten daglig.

Fronter ligger i tråg og er forbundet med vindskjær. Tegningen til høyre viser et typisk isobarmønster (i havnivå) i forbindelse med en front. Vinden følger isobarene med en liten komponent inn mot lavere trykk.

Tilsvarende kan vi finne tråg i isobarfeltet høyere oppe i atmosfæren for eksempel i 500 hPa, uten at vi nødvendigvis har lavtrykk ved bakken. Disse kalles gjerne høydetråg.

Det finnes flere varianter av tråg i forbindelse med bygeaktivitet. Begrepet brukes noe ulikt rundt om i verden etter hvilken variant som er mest vanlig i vedkommende region.

Det dannes ofte kraftige byger i forbindelse med høydetråg (se over) og kald luft i høyden. Det typiske for slike områder er stor instabilitet i vertikal retning, noe som resulterer i lange rekker av byger på tvers av isobarlinjene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.