tråg

Artikkelstart

Tråg er en utløper fra et lavtrykk, karakterisert med et v-formet isobarmønster, eller «lavtrykksrenne». Begrepet brukes også om områder med kraftig bygeaktivitet.

Faktaboks

Etymologi

av engelsk trough = trau, fordypning

Bruksområde

I Norge brukes begrepet tråg vanligvis om de linjene av byger som oppstår bak en kaldfront. Særlig om vinteren, når havet er varmt i forhold til polar/arktisk kaldluft, opptrer dette fenomenet nesten daglig.

Dybdestoff: Isobarfelt

Fronter ligger i tråg og er forbundet med vindskjær. Tegningen til høyre viser et typisk isobarmønster (i havnivå) i forbindelse med en front. Vinden følger isobarene med en liten komponent inn mot lavere trykk.

Tilsvarende kan vi finne tråg i isobarfeltet høyere oppe i atmosfæren for eksempel i 500 hPa, uten at vi nødvendigvis har lavtrykk ved bakken. Disse kalles gjerne høydetråg.

Dybdestoff: Byger

Det finnes flere varianter av tråg i forbindelse med bygeaktivitet. Begrepet brukes noe ulikt rundt om i verden etter hvilken variant som er mest vanlig i vedkommende region.

Det dannes ofte kraftige byger i forbindelse med høydetråg (se over) og kald luft i høyden. Det typiske for slike områder er stor instabilitet i vertikal retning, noe som resulterer i lange rekker av byger på tvers av isobarlinjene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg