Analysekart
Analysekart fra Meteorologisk institutt for 25. oktober 2023 kl 12. Den blå streken mellom Norge og Danmark indikerer et tråg.
Meteorologisk institutt.
Lisens: CC BY 2.0
Lokal regnbyge
Lokal regnbyge
Lisens: CC BY SA 3.0

Tråg er et begrep som i værvarsling brukes om en samling av byger som ligger på en linje, og oppstår typisk bak en kaldfront.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk trough = trau, fordypning

Tråget er en utløper fra et lavtrykk, karakterisert med et v-formet isobarmønster, eller «lavtrykksrenne». Særlig om vinteren, når havet er varmt i forhold til polar kaldluft, opptrer dette fenomenet nesten daglig.

Dybdestoff

Isobarfelt

Fronter ligger i tråg og er forbundet med vindskjær. Tegningen til høyre viser et typisk isobarmønster (i havnivå) i forbindelse med en front. Vinden følger isobarene med en liten komponent inn mot lavere trykk.

Tilsvarende kan vi finne tråg i isobarfeltet høyere oppe i atmosfæren for eksempel i 500 hPa, uten at vi nødvendigvis har lavtrykk ved bakken. Disse kalles gjerne høydetråg.

Byger

Det finnes flere varianter av tråg i forbindelse med bygeaktivitet. Begrepet brukes noe ulikt rundt om i verden etter hvilken variant som er mest vanlig i vedkommende region.

Det dannes ofte kraftige byger i forbindelse med høydetråg (se over) og kald luft i høyden. Det typiske for slike områder er stor instabilitet i vertikal retning, noe som resulterer i lange rekker av byger på tvers av isobarlinjene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg