Tiocyanater er kjemiske forbindelser som er salter og estere av tiocyansyre. Saltene inneholder tiocyanationet SCN, mens esterene inneholder gruppen -SCN bundet til et organisk molekyl.

Faktaboks

Uttale
tˈiosyanˈater

Forekomst

I naturen spiller tiocyanatene en langt mindre rolle enn de isomere isotiocyanatene, som blant annet finnes i sennepsoljer. Små mengder tiocyanater er til stede i kroppsvæsker som cerebrospinalvæske, urin, serum og særlig spytt. Tiocyanationet hindrer jod i å bli tatt opp av skjoldbruskkjertelen. Spyttet hos røykere har gjennomsnittlig nesten tre ganger så stort innhold av tiocyanat som spyttet hos ikke-røykere.

Anvendelse

De teknisk viktigste tiocyanatene er ammoniumtiocyanat, med kjemisk formel NH4SCN, og kaliumtiocyanat, KSCN. De blir brukt som hjelpestoffer i tekstil- og fargeriindustrien, og for fotografiske og analytiske formål. Noen tiocyanater blir også brukt som soppmidler og herbicider, som antikorrosjonsmidler og som utgangsstoffer for fremstilling av polyakrylnitrilfibrer og organiske tiocyanater. Organiske tiocyanater blir især brukt som insektmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg