Telemarkfe
Telemarksfe er Norges eldste storferase.
Telemarkfe
Av /NIBIO.

Telemarksfe er en husdyrrase av storfe. Den er Norges eldste storferase, og har vært sett på som et nasjonalsymbol.

Lenge var telemarksfeet også den mest utbredte storferasen i Norge, og ble særlig holdt i fjell- og dalbygder på Østlandet, Voss og indre Hardanger.

Beskrivelse

Telemarksfe er rødsidet eller brandet, hvit rygg og dropler i overgang mellom hvit og annen farge. Rasen har relativt lange, vidstilte horn og er en typisk melkerase. Melkemengden var i 2022 3832 kg/år. Levende vekt bør ikke overskride 500 kilogram.

Historikk

Telemarksfe

Telemarksfe Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Første gang telemarksfeet ble utstilt som egen rase var i 1856 i Kviteseid, Telemark, basert på statsagronom Johan Lindeqvists definisjon at denne rasen var den best egnede for dal- og fjellbygder i Norge. På det tidspunktet var rasen en blanding av lokalt fe influert av ayrshirefeet. Telemarksfeet fikk en egen avlsorganisasjon fra 1921, Landslaget for telemarksfe.

Dagens situasjon

Rasen har 457 avlskyr (2022) registrert i Kuregisteret, Norsk Genressurssenters database over norske truede raser. Over halvparten av disse holdes nå i ammekubesetninger. Det er frosset ned både sæd og embryo for langtidslagring, og i samarbeid med GENO velges to til tre okser til avlsokser for kunstig befruktning hvert år. Innavlen i rasen er på cirka tolv prosent, derfor har rasen status som truet. Det arbeides for å få flere til å drive avl på rasen. Ansvarlig avlsorganisasjon er Landslaget for telemarksfe. Det gis produksjonstilskudd for hold av rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg