taxol

Molekylmodell av taxol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
taxol
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for taxol
taxol
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Taxol er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen, oksygen og nitrogen. Forbindelsen har en spesiell cytotoksisk virkning som utnyttes innen kreftbehandling. Kjemisk sett er taxol et diterpen med en nitrogenholdig sidekjede. Den kjemiske formelen til taxol er C47H51NO14.

Faktaboks

Uttale
taxˈol

Taxol kan utvinnes i meget små mengder fra bark og nåler fra barlindarter, blant annet Stillehavsbarlind, Taxus brevifolia. Fordi den naturlige kilden ikke gir tilstrekkelige mengder taxol til å dekke den økende etterspørselen, har det vært stor interesse for å utvikle metoder for syntetisk fremstilling. Den kompliserte molekylstrukturen utgjør en stor utfordring for syntesekjemikere. Flere metoder for både delsyntese og totalsyntese er publisert. Bioteknologisk dyrking av barlindceller i veksttanker har også vært under utprøving.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg