barlindfamilien

Arten barlind. Øverst: En kvist med moden frøkappe og frø.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Barlindfamilien er en familie med bartrær med flerårige, nåleformete blad som sitter enkeltvis eller parvis. I Norge vokser arten barlind.

Faktaboks

Etymologi

Taxus gammelt latinsk navn på barlind.

Skal ha sammenheng med indogermansk teks, 'å lage noe'

Også kjent som
Taxaceae

Arter og slekter

Familien inneholder mellom 23 og 31 arter fordelt på seks slekter (ulike spesialister er uenige om hvilke takson som fortjener rang som art). Foruten arten barlind i slekta Taxus omfatter familien slektene Amentotaxus, Austrotaxus, druetaks (Cephalotaxus; blir ofte ført til en egen familie), Pseudotaxus og nøttetaks (Torreya).

Beskrivelse

Hann- og hunnkonglene sitter på særskilte tre (særbu). Hannkonglene (pollenkonglene) er små og sitter enkeltvis, enten i bladhjørner eller langs spesielle reproduktive skudd. Hunnkonglene (frøkonglene) sitter alltid enkeltvis i enden av korte reproduktive skudd og de er redusert til ett enkelt frøemne uten synlige kongleskjell. Unntaket er slekta druetaks (Cephalotaxus) som har noen rudimentære skjell og to frøemner, men bare ett blir til modent frø. Frøet er omgitt av en kjøttfull frøkappe, arillus, som ofte er sterkt farget. Frøplantene har bare to frøblad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg