Sympatistreik, hel eller delvis arbeidsnedleggelse, streik, som iverksettes til støtte for en av partene i en annen arbeidskonflikt, som da kalles hovedkonflikten.

Sympatistreik kan bare iverksettes dersom hovedkonflikten er lovlig, og normalt skal en av hovedorganisasjonene i tarifforholdet ha samtykket i sympatistreiken, jf. Hovedavtalen mellom LO og NHO § 3-6.

Som regel skal det holdes forhandlingsmøte før sympatistreik iverksettes, og fristen er som ved annen streik. Sympatistreiken kan også iverksettes til støtte for en part i en utenlandsk hovedkonflikt.

En sympatistreik kan enten være  betinget eller ubetinget. Ved betinget sympatistreik legges bare deler av arbeidet ned, slik at det kun er arbeidsgiveren eller arbeidsgiverne i hovedkonflikten som rammes, mens andre arbeidsgivere ikke berøres.

Ved ubetinget sympatistreik legges hele arbeidet ned. Betinget sympatistreik er normalt kun tillatt der hovedkonflikten gjelder opprettelse av tariffavtale eller vern av organisasjonsretten, se Hovedavtalen mellom NHO og LO 2014 - 2017 § 3-6 nr. 5.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.