sympatistreik

Artikkelstart

Sympatistreik, hel eller delvis arbeidsnedleggelse, streik, som iverksettes til støtte for en av partene i en annen arbeidskonflikt, som da kalles hovedkonflikten.

Faktaboks

Uttale
sympatˈistreik

Sympatistreik kan bare iverksettes dersom hovedkonflikten er lovlig, og normalt skal en av hovedorganisasjonene i tarifforholdet ha samtykket i sympatistreiken, jf. Hovedavtalen mellom LO og NHO § 3-6.

Som regel skal det holdes forhandlingsmøte før sympatistreik iverksettes, og fristen er som ved annen streik. Sympatistreiken kan også iverksettes til støtte for en part i en utenlandsk hovedkonflikt.

Betinget og ubetinget sympatistreik

En sympatistreik kan enten være betinget eller ubetinget. Ved betinget sympatistreik legges bare deler av arbeidet ned, slik at det kun er arbeidsgiveren eller arbeidsgiverne i hovedkonflikten som rammes, mens andre arbeidsgivere ikke berøres.

Ved ubetinget sympatistreik legges hele arbeidet ned. Betinget sympatistreik er normalt kun tillatt der hovedkonflikten gjelder opprettelse av tariffavtale eller vern av organisasjonsretten, se Hovedavtalen mellom NHO og LO 2014 - 2017 § 3-6 nr. 5.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg