Produksjonsfaktor, innsatsfaktor, produksjonsmiddel, innsatselement i produksjonen.

I generell økonomisk teori regner man vanligvis med tre grupper av produksjonsfaktorer: naturressurser, arbeid og realkapital.

De to første er opprinnelige eller primære produksjonsfaktorer, mens realkapitalen selv er fremstilt ved produksjon. Den sies derfor ofte å representere et oppspart fond av de to andre produksjonsfaktorene, men den er samtidig en forutsetning for anvendelse av en utviklet produksjonsteknikk. Noen ganger defineres også driftsledelse som en produksjonsfaktor, på linje med de tre andre.

Anvendelsen av disse tre eller fire kategorier av produksjonsfaktorer i økonomiske analyser går tilbake til de klassiske økonomer, og henger sammen med deres interesse for analysen av den funksjonelle inntektsfordeling.

I analyser av konkrete produksjonsproblemer må man spesifisere et langt større antall produksjonsfaktorer, herunder vareinnsats, som inkluderer råstoffer med mer.

Ved en total samfunnsøkonomisk analyse kan man vanligvis se bort fra disse, ettersom det som er innsats i én sektor av produksjonen oftest er produksjon fra en annen sektor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.