styrkeløft (Torkel Ravndal)

Styrkeløft. Torkel Ravndal under konkurranse i Oslo 1970, der han løftet 369 kilo i markløft og vant over sin utfordrer Don Cundy (sittende til høyre).

Av /NTB Scanpix ※.
Marte Elverum
Marte Elverum underveis i et knebøy under NM i styrkeløft, 2018.
I knebøy er utgangsstillingen stående, hvor man plasserer vektstangen på skuldrene, bøyer seg ned til lårene er vannrette og reiser seg opp igjen til rak posisjon.
Marte Elverum
Av /NTB Scanpix.

Styrkeløft er en kraftidrett med løft av vektstenger som i vektløfting, men styrkeløft setter mindre krav til teknikk og hurtighet og større krav til ren muskelstyrke.

Øvelser

Øvelser er knebøy, benkpress og markløft.

I alle øvelsene har hver deltaker tre forsøk på valgfrie vekter, og tyngste godkjente løft blir gjeldende resultat i øvelsen. Resultatene i de tre øvelsene summeres og avgjør den endelige rekkefølgen sammenlagt. Ved likt resultat går den letteste løfteren foran.

Knebøy

I knebøy er utgangsstillingen stående, hvor man plasserer vektstangen på skuldrene, bøyer seg ned til lårene er vannrette og reiser seg opp igjen til rak posisjon.

Benkpress

I benkpress ligger utøverne på en benk med ryggen ned og føttene på gulvet, senker vektstangen ned til brystet, og presser den opp til strake armer.

Markløft

I markløft løftes vektstangen fra gulvet og over knærne, opp til lårene, i en jevn bevegelse uten stopp til både ben og rygg er strake.

Vektklasser

Styrkeløft er inndelt i ni vektklasser for menn, fra inntil 52 kilo (kun ungdom og junior, senior starter på 59) og opp til over 120 kilo. For kvinner er det åtte vektklasser – fra inntil 43 kilo (ungdom og junior, senior starter på 47) og opp til over 84 kilo.

Det er utarbeidet omregningstabeller for at ulike vektklasser kan sammenlignes.

Styrkeløft med og uten utstyr

Innenfor tradisjonelt styrkeløft er det tillatt med noe utstyr under konkurranse. Utøverne har blant annet egne drakter for markløft, benkpress og knebøy.

Fra 2014 har Norges Styrkeløftforbund også registrert norske rekorder i styrkeløft uten bruk av utstyr. Da bruker utøverne en obligatorisk løftesinglet. Egne utstyrsfrie mesterskap blir arrangert både nasjonalt og internasjonalt.

Rekorder

Rekordene som er registrert av forbundet som arrangerer de offisielle verdensmesterskapene er per juni 2019 følgende:

Menn

  • 505 kilo i knebøy (Blaine Sumner, USA)
  • 415 kilo i benkpress (Blaine Sumner, USA)
  • 420 kilo i markløft (Krzysztof Wierzbicki, Polen)
  • 1272,5 kilo totalt (Blaine Sumner, USA)

Kvinner

  • 318 kilo i knebøy (Bonica Brown, USA)
  • 235 kilo i benkpress (Sandra Lonn, Sverige)
  • 270,5 kilo i markløft (Olga Gemaletdinova, Russland)
  • 783 kilo totalt (Bonica Brown, USA)

Historikk

Styrkeløft stammer fra Storbritannia, og også i USA ble det tidlig arrangert oppvisninger i kraftutfoldelse av sterke menn.

I Norge har idretten vært drevet fra rett etter andre verdenskrig og er nå organisert i Norges Styrkeløftforbund, stiftet i 1974. Forbundet er særforbund i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité fra 1984 (utvalg fra 1980) og har nesten 5000 medlemmer (per 2004).

Offisielt NM er arrangert fra 1974 for menn og for kvinner fra 1978. Norges Styrkeløftforbund er medlem av International Powerlifting Federation. IPF ble stiftet i 1971 og har arrangert offisielt VM for menn fra 1973, for kvinner fra 1980. De arrangerer også separat VM i benkpress fra 1990. EM er arrangert fra 1978 for menn, kvinner fra 1983.

Norske styrkeløftere har tatt mange medaljer i internasjonale mesterskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg