Styrkeløft er en kraftidrett med løft av vektstenger som i vektløfting, men styrkeløft setter mindre krav til teknikk og hurtighet og større krav til ren muskelstyrke. Øvelser er knebøy, benkpress og markløft.

I alle øvelsene har hver deltaker tre forsøk på valgfrie vekter, tyngste godkjente løft blir gjeldende resultat i øvelsen. Resultatene i de tre øvelsene summeres og avgjør den endelige rekkefølgen sammenlagt. Ved likt resultat går den letteste løfteren foran.

I knebøy er utgangsstillingen stående, hvor man plasserer vektstangen på skuldrene, bøyer seg ned til lårene er vannrette og reiser seg opp igjen til rak posisjon.

I benkpress ligger utøverne på en benk med ryggen ned og føttene på gulvet, senker vektstangen ned til brystet, og presser den opp til strake armer.

I markløft løftes vektstangen fra gulvet og over knærne, opp til lårene, i en jevn bevegelse uten stopp til både ben og rygg er strake.

Styrkeløft er inndelt i ni vektklasser for menn, fra inntil 52 kilo (kun ungdom og junior, senior starter på 59) og opp til over 120 kilo. For kvinner er det åtte vektklasser – fra inntil 43 kilo (ungdom og junior, senior starter på 47) og opp til over 84 kilo.

Det er utarbeidet omregningstabeller for at ulike vektklasser kan sammenlignes.

Rekordene som er registrert av forbundet som arrangerer de offisielle verdensmesterskapene er per januar 2018 følgende:

  • 505 kilo i knebøy
  • 410 kilo i benkpress
  • 420 kilo i markløft
  • 312,5 kilo i knebøy
  • 235 kilo i benkpress
  • 270,5 kilo i markløft

Styrkeløft stammer fra Storbritannia, og også i USA ble det tidlig arrangert oppvisninger i kraftutfoldelse av sterke menn.

I Norge har idretten vært drevet fra rett etter andre verdenskrig og er nå organisert i Norges Styrkeløftforbund, stiftet i 1974. Forbundet er særforbund i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité fra 1984 (utvalg fra 1980) og har nesten 5000 medlemmer (per 2004).

Offisielt NM er arrangert fra 1974 for menn og for kvinner fra 1978. Norges Styrkeløftforbund er medlem av International Powerlifting Federation. IPF ble stiftet i 1971 og har arrangert offisielt VM for menn fra 1973, for kvinner fra 1980. De arrangerer også separat VM i benkpress fra 1990. EM er arrangert fra 1978 for menn, kvinner fra 1983.

Norske styrkeløftere har tatt mange medaljer i internasjonale mesterskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.