I elektromagnetismen er strømtetthet (J) definert som elektrisk strøm (I) gjennom et flateelement loddrett på strømretningen, dividert med arealet (A) av flateelementet.

     J = I/A

SI-enheten for elektrisk strømtetthet er ampere per kvadratmeter (A/m2). Siden tverrsnittet til elektriske ledere vanligvis oppgis i kvadratmillimeter  blir strømtettheten i praksis angitt i A/mm2.

Strømtetthet er viktig når elektriske ledere skal dimensjoneres. Resistansen, det vil si den elektriske motstanden i lederne, fører til energitap og utvikling av varme som må ledes bort. Strømtettheten må holdes på et moderat nivå for å unngå at isolasjonsmaterialet rundt lederen blir ødelagt av varme eller at lederen i verste fall smelter.

Hvor høy strømtetthet som tåles vil være avhengig av en rekke faktorer. Det kan for eksempel være i hvilke omgivelser lederen er lagt og resistiviteten til materialet lederen er laget av.

For de fleste praktiske formål må lederen dimensjoneres slik at strømtettheten holder seg under rundt 6 A/mm2. For fritthengende, blanke ledninger (uten isolasjon) kan dette tallet økes, mens for ledere som pakkes tett, som for eksempel er tilfelle i en transformator, må maksimal strømtetthet settes vesentlig lavere, til for eksempel rundt 2 A/mm2.  Hvis lederen overfører en høyfrekvent vekselstrøm må en også ta hensyn til at skinneffekten vil føre til at strømmen konsentreres mot overflaten av lederen.

I kretskort med integrerte kretser er det ikke uvanlig å operere med en vesentlig høyere strømtetthet, for eksempel opptil 35 A/mm2. Dette er mulig når strømkretsen ligger åpent til slik at varme lett kan ledes bort. I de indre lagene av kretskortet må det settes et strengere krav til strømtettheten siden nedkjølingen her er mindre effektiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.