Strålingsfysikk er de delene av fysikken som tar for seg hvordan partikler og bølger transporterer energi igjennom vakuum eller materialer. Et viktig eksempel på slike bølger er elektromagnetisk stråling som kan oppstå ved radioaktive prosesser.

Beskrivelse og anvendelser

Ordet strålingsfysikk brukes ofte om virkningen av ioniserende stråling på levende organismer og organisk stoff, men beskriver egentlig flere områder enn dette. Kommunikasjonssystemer, slik som mobiltelefoner og radio, bruker elektromagnetisk stråling til å overføre informasjon, slik at de fundamentale prosessene som muliggjør slik teknologi er en del av strålingsfysikk.

Begrepet strålingsfysikk kan vekke negative assosiasjoner, men i realiteten har strålingsfysikk svært nyttige anvendelser innenfor blant annet medisin hvor det brukes både til behandling og diagnostisering av pasienter. Det brukes dessuten i applikasjoner man ikke umiddelbart assosierer med stråling, slik som røykvarslere.

Strålingsfysikk er nært knyttet til både elektromagnetisme og atom- og kjernefysikk. Materie som er elektrisk ladd, slik som elektroner og protoner i atomer, vekselvirker med fotonene som utgjør elektromagnetisk stråling. Det er denne vekselvirkningen som muliggjør overføring av informasjon fra et sted til et annet, og som dessuten kan føre til ødeleggelsen av biologisk vev.

Strålingsfysikk er dermed et viktig felt innen fysikk med utbredt anvendelse innenfor medisin, kommunikasjonsteknologi, samt til militær bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg