stilkøyefluer

Nærbildeav arten Teleopsis dalmanni. Legg merke til hvordan fasettøyet er plassert ytterst på øyestilken.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stilkøyefluer er en familie i orden tovinger med svært spesielt utseende og som benyttes mye i studier av seksuell seleksjon.

Faktaboks

Også kjent som

Diopsidae

Stilkøyefluene har fått navnet sitt på grunn av sin svært uvanlige hodeform. Øynene hos disse fluene er festet ytterst på tynne stilkliknende strukturer som stikker ut på hver side av dyrets hode. Lengden på øyestilkene varierer fra art til art. Det finnes omtrent 150 beskrevne arter av stilkøyefluer.

Eksempel på seksuell seleksjon

Hannflue tilhørende arten Teleopsis dalmanni. Hunnene foretrekker å parre seg med de av hannene som har den lengste avstanden mellom øynene. Hannene bruker også øyestilkene sine til å sloss mot andre hanner om tilgang til partnere.
Teleopsis dalmanni
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hos mange arter av stilkøyefluer er det store forskjeller på hunner og hanner i hvor lange øyestilker de har, og det er nesten alltid hannene som har lengst øyestilker.

Grunnen til denne kjønnsdimorfismen i lengden på øyestilkene skyldes seksuell seleksjon. I dimorfiske arter av stilkøyefluer kjemper hanner med hverandre om tilgang til å få parre seg med hunner. Hannene samles i store grupper og undersøker hverandre for å se hvem det er som har de lengste øyestilkene. Hvis to hanner har omtrent lik lengde vil det ofte komme til kamp, og øyestilkene benyttes som kampvåpen. Det er i hovedsak hannene med de lengste øyestilkene som vinner disse kampene, og dermed retten til å parre seg med hunnene i området.

I arter av stilkøyefluer der det er forskjell mellom kjønnene på lengden av øyestilkene foretrekker hunner å parre seg med hanner med de lengste øyestilkene.

Hanner med de lengste øyestilkene er derfor best likt av hunnene, samtidig som han er best til å nedkjempe andre hanner som vil parre seg. Denne sterke seksuelle seleksjonen har ført til at det finnes arter av stilkøyefluer der hannene har lengre avstand mellom øynene enn de selve er lange.

Utbredelse

Stilkøyefluer finnes for det meste i Asia og Afrika. To arter er blitt beskrevet fra Nord-Amerika, mens én art er funnet i Europa, nærmere bestemt i Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg