Teleopsis dalmanni
Nærbildeav arten Teleopsis dalmanni. Legg merke til hvordan fasettøyet er plassert ytterst på øyestilken.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Stilkøyefluer er en insektfamilie i ordenen tovinger. De har et svært spesielt utseende og benyttes mye i studier av seksuell seleksjon.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Diopsidae

Stilkøyefluene har fått navnet sitt på grunn av den svært uvanlige hodeformen mange arter har. Øynene hos disse fluene er festet ytterst på tynne, stilkliknende strukturer som stikker ut på hver side av dyrets hode. Lengden på øyestilkene varierer fra art til art. Det finnes omtrent 150 beskrevne arter av stilkøyefluer, fordelt på 18 slekter.

Utseende

Stilkøyefluer er små til mellomstore fluer (3-13 mm), ofte slankt bygd og med et par mer eller mindre lange pigger på scutellum (den bakerste ryggplaten på mellomkroppen). Bortsett fra underfamilien Centrioncinae har de fleste stilkøyefluer øynene på lange stilker (se nedenfor), som gjør at de kan være mellom 1.5 til 19 mm brede fra øyekant til øyekant.

Levevis

Larvene til stilkøyefluene er dårlig kjente, men de fleste artene hvor larveutviklingen er kjent lever som nedbrytere i fuktige miljøer. Noen andre arter lever i miner i gress, enten i miner de lager selv eller sammen med sommerfugllarver som de i noen tilfeller kan være rovdyr på.

Eksempel på seksuell seleksjon

Teleopsis dalmanni
Hannflue tilhørende arten Teleopsis dalmanni. Hunnene foretrekker å parre seg med de av hannene som har den lengste avstanden mellom øynene. Hannene bruker også øyestilkene sine til å sloss mot andre hanner om tilgang til partnere.
Teleopsis dalmanni
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hos mange arter av stilkøyefluer er det store forskjeller på hunner og hanner når det gjelder hvor lange øyestilker de har, og det er nesten alltid hannene som har lengst øyestilker.

Grunnen til denne kjønnsdimorfismen i lengden på øyestilkene skyldes seksuell seleksjon. I dimorfiske arter av stilkøyefluer kjemper hanner med hverandre om tilgang til å få pare seg med hunner. Hannene samles i store grupper og undersøker hverandre for å se hvem det er som har de lengste øyestilkene. Hvis to hanner har omtrent lik lengde, vil det ofte komme til kamp, og øyestilkene benyttes som kampvåpen. Det er i hovedsak hannene med de lengste øyestilkene som vinner disse kampene, og dermed retten til å pare seg med hunnene i området.

I arter av stilkøyefluer der det er forskjell mellom kjønnene på lengden av øyestilkene, foretrekker hunner å pare seg med hanner med de lengste øyestilkene.

Hannen med de lengste øyestilkene er derfor best likt av hunnene, samtidig som han er best til å nedkjempe andre hanner som vil pare seg. Denne sterke seksuelle seleksjonen har ført til at det finnes arter av stilkøyefluer der hannene har lengre avstand mellom øynene enn de selv er lange.

Det finnes også eksempler på stilkøyde fluer i andre familier av fluer, dette skyldes konvergent evolusjon.

Utbredelse

Stilkøyefluer finnes for det meste i Asia og Afrika. To arter er blitt beskrevet fra Nord-Amerika, mens én art er funnet i Europa, nærmere bestemt i Ungarn og Serbia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stilkøyefluer
Diopsidae
Artsdatabanken-ID
23580
GBIF-ID
7303

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg