Stilkøyefluer er navnet på en familie i ordenen tovinger med svært spesielt utseende og som benyttes mye i studier av seksuell seleksjon. Stilkøyefluene har fått navnet sitt på grunn av sin svært uvanlige hodeform. Øynene hos disse fluene er nemlig festet ytterst på tynne stilkliknende strukturer som stikker ut på hver side av dyrets hode. Lengden på øyestilkene varierer fra art til art. Det finnes omtrent 150 beskrevne arter av stilkøyefluer.

Hos mange arter av stilkøyefluer er det store forskjeller på hunner og hanner i hvor lange øyestilker de har, og det er nesten alltid hannene som har lengst øyestilker.

Grunnen til denne kjønnsdimorfismen i lengden på øyestilkene skyldes seksuell seleksjon. I dimorfiske arter av stilkøyefluer kjemper hanner med hverandre om tilgang til å få parre seg med hunner. Hannene samles i store grupper og undersøker hverandre for å se hvem det er som har de lengste øyestilkene. Hvis to hanner har omtrent lik lengde vil det ofte komme til kamp, og øyestilkene benyttes som kampvåpen. Det er i hovedsak hannene med de lengste øyestilkene som vinner disse kampene, og dermed retten til å parre seg med hunnene i området.

I arter av stilkøyefluer der det er forskjell mellom kjønnene på lengden av øyestilkene foretrekker hunner å parre seg med hanner med de lengste øyestilkene.

Hanner med de lengste øyestilkene er derfor best likt av hunnene, samtidig som han er best til å nedkjempe andre hanner som vil parre seg. Denne sterke seksuelle seleksjonen har ført til at det finnes arter av stilkøyefluer der hannene har lengre avstand mellom øynene enn de selve er lange.

Stilkøyefluer finnes for det meste i Asia og Afrika. To arter er blitt beskrevet fra Nord-Amerika, mens én art er funnet i Europa, nærmere bestemt i Ungarn

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.