støvvirvel

Støvvirvel på Bjerke i Oslo i 2013
Av .

Artikkelstart

En støvvirvel eller virvelvind er en roterende luftsøyle.

Faktaboks

Etymologi

støv og norrønt hvirfill

Også kjent som

engelsk dust devil

Luftsøylen kan være alt fra en halv meter i diameter til flere titalls meter. Høyden på luftsøylen kan variere fra et par meter til typisk 150-300 meter, men kan bli over 1000 meter i ørkenstrøk. De er vanligvis ufarlige, men i sjeldne tilfeller kan de vokse seg så store at de kan gjøre skade på mennesker og eiendom.

Dannelse

Støvvirvel, Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0

Støvvirvler kan sammenlignes med tornadoer siden begge fenomen er roterende luftsøyler. Forskjellen ligger i måten de oppstår på. Mens tornadoer blir dannet i forbindelse med synkende luft i kraftige tordenskyer, kan støvvirvler oppstå i stigende luft når det er sol og fint vær. En støvvirvel kommer sjelden opp mot intensiteten og størrelsen til en tornado. Siden den fører støv, sand, løv og andre lette ting til værs, vil den være lett synlig for det blotte øye.

Støvvirvler oppstår når svært varm luft nær overflaten stiger raskt gjennom små lommer med kjøligere luft i høyden over. Hvis forholdene ligger til rette for det, kan de begynne å rotere og utvikle seg.

Følgende betingelser må være oppfylt for at en støvvirvel skal oppstå:

  • Flatt terreng, ørken eller asfalt. Øker sjansen for konstant tilstrømming av varm luft.
  • Sterk soloppvarming. For at en støvvirvel skal kunne oppstå må overflaten absorbere mye solenergi.
  • Lite eller ingen vind og betydelig kjøligere i atmosfæren over. Stor temperaturforskjell mellom luft nær bakken og lengre oppe er gunstig for virveldannelse. For mye vind vil utligne temperaturforskjellen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg