fanfiction

Massefenomener som Star Wars-filmene, Ringenes herre- og Harry Potter-bøkene og de mest populære TV-seriene har gitt opphav til tusenvis av fanfiction-historier.

Artikkelstart

Fanfiction er fortellinger basert på eksisterende fiksjonsverker av andre forfattere, det være seg litteratur, film eller TV-serier. Slike fortellinger har eksistert lenge, og mange etablerte forfattere har skrevet historier om personer fra andre forfatteres verker. Fanfiction-begrepet brukes stort sett om fiksjon som er skrevet av amatørforfattere, altså ikke for utgivelse.

Faktaboks

Uttale
fˈænfikʃn
Etymologi

Med fremveksten av internett som medium for «alle» har det blitt mulig for amatører å publisere sine egne tekster på nettet. I tillegg har det blitt enorme muligheter for å finne og komme i kontakt med folk med sammenfallende interesser, utveksle ideer og gi hverandre tilbakemeldinger. Nå finnes det utallige nettsteder dedikert til bestemte forfattere, TV-serier, filmer og skuespillere, der engasjerte fans samler bilder, sitater, intervjuer og opplysninger, i tillegg til å legge ut egenskrevne historier og dikt.

Det finnes mange ulike typer fanfiction. Noen skriver fortsettelser (eller alternative avslutninger) på avsluttede bøker eller filmer, og noen forteller den eksisterende historien sett fra andre personers synsvinkel. Men det vanligste er kanskje å skrive sine egne historier om en eller flere av personene i det eksisterende verket eller fiksjonsuniverset. Her finnes det også mange sjangere og varierende grad av hvor tro man ønsker å være mot originalens stil og tone. En stor del av fanfiction består av romantiske og/eller erotiske fortellinger som omhandler hovedpersonene i det verket man er opptatt av.

Slash fiction er en egen undersjanger som omhandler romantiske forhold mellom to personer av samme kjønn (vanligvis menn). Betegnelsen slash, som betyr «skråstrek» på engelsk, stammer fra fanfiction basert på TV-serien Star Trek, der historier med forhold mellom hovedpersonene Kirk og Spock ble forkortet «Kirk/Spock».

Massefenomener som Star Wars-filmene, Ringenes herre- og Harry Potter-bøkene og de mest populære TV-seriene har gitt opphav til tusenvis av fanfiction-historier, hvorav mange i full romanlengde og publisert (gjerne i en blogg eller lignende) over en periode på flere år. Den litterære kvaliteten kan være høyst varierende, ettersom det ikke trenger være noen form for kvalitetssikring. Men for en del som er eller ønsker å bli «ordentlige» forfattere, kan fanfiction være en måte å trene opp skriveferdighetene sine og evnen til å komponere en god historie på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg