Et utvalg sparepærer av typen kompaktlampe.
.
To forskjellige utgaver av LED-pærer
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Sparepærer er lampetyper som har vesentlig høyere lysutbytte og lengre levetid enn glødelamper. Disse lampene fungerer etter fluorescens-prinsippet, det vil si at det er lysstoffet på innsiden av lampen som lyser opp når den blir truffet av ultrafiolett stråling.

Kompaktlamper

Mest kjent, fordi de har eksistert lengst, er kompaktlampen. Denne er i prinsippet et lysrør i miniformat, hvor selve lysrøret ofte er plassert inne i en pæreformet glasskolbe. De er forsynt med en standard skrusokkel (E14 eller E27) og kan derfor erstatte vanlige lyspærer direkte.

Lysutbyttet i disse er typisk fem ganger glødelampens, og levetiden er mye lengre, litt avhengig av hvordan de brukes. Mange tenne/slukke-sykluser vil forkorte levetiden.

LED-lamper

En nyere type «sparepære» er LED-lampen. Denne er satt sammen av lysdioder, og har et lysutbytte som er åtte til ti ganger høyere enn glødelampens, og en levetid på minst 15 000 timer. Mange lysdioder plasseres tett sammen i flater eller kjeder inne i kolber med samme form som de gammeldagse glødelampene, og er forsynt med standard skrusokkel (E14 eller E27). LED-lampene produseres i forskjellige fargenyanser og kan lysdempes like enkelt som glødelamper.

LED-lamper er svært energieffektive. De gir altså mye lys i forhold til effektforbruket. Mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring fem prosent av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene cirka 80 prosent til lys.

Merking

Mens lyspærene i butikken tidligere ble merket med elektrisk effekt i watt, skal nå merkingen være angitt i lysfluks, som har måleenheten lumen.

Tabellen viser sammenhengen mellom merkingen på gamle glødelamper (normallamper) og tilsvarende merking i lumen på moderne lamper. Begge gir tilnærmet samme belysning.

Effekt (watt) Lysfluks (lumen)
15 150
25 250
40 470
60 800

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg