Et utvalg sparepærer.
.
Kompaktlampe med pinnesokkel. Disse lampene finnes i mange forskjellige utførelser og med mange ulike sokkeltyper.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kompaktlampe er en lyskilde, egentlig et lite lysrør som er formet til en kompakt enhet. Kompaktlamper er ofte ment brukt til å erstatte en vanlige glødelampe, og er da utstyrt med standard E14 eller E27-sokkel.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Compact Fluorescent Lamp (CFL)

En kompaktlampe består av et glassrør fylt med en edelgass tilsatt noe kvikksølv, med elektroder i endene og et fluorescerende pulverbelegg på innsiden av glasset. I tillegg må lampen ha en såkalt forkoblingskrets (starter) som oftest er innebygget i sokkelen på lampen.

Virkemåte

Forkoblingsutstyret lager en spenningspuls som gjør gassen ledende og deretter gir en konstant strøm gjennom røret. Gassen vil da avgi stråling i det ultrafiolette spekteret, og denne strålingen får det fluorescerende belegget på innsiden av glasset til å avgi stråling i et bredt område av det synlige spekteret. Fargetemperaturen kan varieres ved å endre sammensetningen av det fluorescerende pulverbelegget i glassrøret, og vanlige kompaktlamper kan gi lys som ligner blant annet glødelampens lysfarge

Fordeler og ulemper

Den store fordelen med kompaktlamper er at de gir mer lys per watt, og dermed er energisparende i drift. Derfor har man ofte kalt kompaktlampene for sparepærer. Ulempen er at de er kompliserte, kostbare og at gassen inneholder kvikksølv. Standardlampene er også vanskelige å dimme da forkoblingsutstyret gir en konstant strøm gjennom røret med varierende spenning, og dermed vil ikke vanlige spenningsregulerende dimmere fungere.

Kompaktlamper har også den ulempen at de lyser litt dårligere den første tiden etter at de er slått på, og noen lamper får full lysstyrke først etter et par minutter. Kompaktlampene lyser også noe dårligere ved lave temperaturer.

Levetid

Kompaktlamper har typisk rundt ti ganger så lang levetid som glødelamper, som har en levetid på bare 1000 til 2500 timer, men levetiden forkortes noe ved hyppige av og påslag.

Mange varianter

I tillegg til de vanlige kompaktlampene som er ment å erstatte glødelamper i vanlige husholdninger, finnes det en lang rekke lamper med spesielle egenskaper som høyere effekt, andre typer sokler, andre fargetemperaturer, lamper som kan dimmes og lamper med andre fasonger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg