Spøkelsesinsekter. Et spøkelsesinsekt tilhørende familien vandrende blad.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Spøkelsesinsekter, orden av insekter, som omfatter mer enn 2500 arter. De fleste lever i tropiske og subtropiske strøk, og et par arter i Sør-Europa. De er spesielle ved sin beskyttelseslikhet, og ligner på plantedeler. De spiser også av bladverket på trær og busker der de lever. De holder seg fast med spesielle klamreorganer på føttene. Spøkelsesinsekter har ufullstendig forvandling, slik som f. eks. rettvinger, som de er nærmest beslektet med. Fra eggene klekker nymfer, som etter hvert utvikles til voksne insekter.

Spøkelsesinsekter har vanligvis kjønnet formering, men noen arter formerer seg ved partenogenese (jomfrufødsel). Hos disse utvikles ubefruktede egg til nye hunner. Eggene hos spøkelsesinsekter slippes ofte enkeltvis ned på jorden, men noen arter hefter dem til vegetasjonen. Det kan ta 1 – 2 år før eggene klekker, men i tropene har noen arter flere generasjoner i året.

Spøkelsesinsekter har fasettøyne, og kan ofte se ved svak belysning. De kan være nattaktive, og mer og mer ettersom nymfene skifter hud vokser.

Spøkelsesinsekter deles i to familier, som egentlig er ganske forskjellige i utseende. De er omtalt i egne artikler. Familien vandrende pinner har langstrakt, sylinderformet kropp. Det finnes både arter med vinger og vingeløse arter. Hit hører noen av nåtidens største insekter – opptil 30 cm lange. Familien vandrende blad er flate og grønne. Deres kropp og vinger, ofte også ben, er bladformet, og ordenen viser mange eksempler på beskyttelseslikhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.