spøkelsesinsekter

De vandrende pinnene er godt kamuflerte som pinner i trærne.
Et spøkelsesinsekt tilhørende familien vandrende blad.

Artikkelstart

Spøkelsesinsekter er en orden av insekter som omfatter mer enn 2500 arter. De fleste lever i tropiske og subtropiske strøk, og et par arter i Sør-Europa. De er spesielle ved sin kamuflasje, og ligner på plantedeler.

Faktaboks

Også kjent som
spøkelsesgresshopper
Phasmida

De spiser også av bladverket på trær og busker der de lever. De holder seg fast med spesielle klamreorganer på føttene. Spøkelsesinsekter har fasettøyne, og kan ofte se ved svak belysning. De kan være nattaktive, og mer og mer ettersom nymfene skifter hud vokser.

Formering

Spøkelsesinsekter har ufullstendig forvandling, slik som for eksempel rettvinger, som de er nærmest beslektet med. Fra eggene klekker nymfer, som etter hvert utvikles til voksne insekter. Spøkelsesinsekter har vanligvis kjønnet formering, men noen arter formerer seg ved partenogenese (jomfrufødsel). Hos disse utvikles ubefruktede egg til nye hunner. Eggene hos spøkelsesinsekter slippes ofte enkeltvis ned på jorden, men noen arter hefter dem til vegetasjonen. Det kan ta 1 – 2 år før eggene klekker, men i tropene har noen arter flere generasjoner i året.

Systematikk

Spøkelsesinsekter deles i to familier, som egentlig er ganske forskjellige i utseende:

Familien vandrende pinner har langstrakt, sylinderformet kropp. Det finnes både arter med vinger og vingeløse arter. Hit hører noen av nåtidens største insekter – opptil 30 cm lange.

Familien vandrende blad er flate og grønne. Kroppene og vingene deres, ofte også ben, er bladformet, og ordenen viser mange eksempler på kamuflasje og mimikry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg