Artikkelstart
Snublesteiner er et kunstprosjekt og minnesmerker over Nazi-Tysklands ofre før og under andre verdenskrig.
Faktaboks
- Etymologi
-
Tysk Stolpersteine
Kunstprosjektet «Stolpersteine» ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1993 i Tyskland. En liten stein med en minneplate i messing støpes ned i asfalten ved steder der jøder, eller andre ofre for nasjonalsosialismen, bodde eller arbeidet før de ble deportert og i de fleste tilfeller drept. Ved å «snuble» over en slik stein blir man oppmerksom på forbrytelsen som skjedde nettopp der steinen er lagt ned. Snublesteinene bidrar til refleksjon over at historien også skjedde i eget land, i egen by og kanskje også i eget nabolag.
Snublesteinene nedlegges til minne om ofre for nasjonalsosialismen som ble forfulgt for deres politiske syn, deres religion, deres legning eller deres hudfarge. Prosjektet begrenser seg heller ikke til å kun gjelde de som ble drept, men kan også legges ned for overlevende. I noen tilfeller legges snublesteiner ned for både overlevende og drepte fra samme familie på samme sted. Slik «gjenforenes» familien. Et eksempel på dette er på Wessels gate 5 i Trondheim. Her er snublesteiner satt ned for Salomon Ernst Savosnick og hans sønn Robert Savosnick, som begge ble deportert til Auschwitz. Salomon ble drept i leiren i januar 1943. Robert overlevde og skrev senere bok om sine opplevelser.
Initiativet for nedleggelse av snublesteiner kan komme fra blant andre etterlatte, privatpersoner, historiske institusjoner og skoler. I Norge koordineres nedleggelsene gjennom Jødisk museum Oslo og Jødisk museum Trondheim.
Det er hittil (per 2020) lagt ned over 70 000 snublesteiner på over 2000 forskjellige steder i Europa. Siden Norge ble innlemmet i prosjektet i 2010 har snublesteiner blitt lagt ned årlig rundt om i landet. Per 2020 er antallet 606.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.