Jødisk Museum i Oslo, museum og kultursenter etablert 2008 med tilhold i den tidligere synagogen i Calmeyers gate, Oslo. Synagogen ble åpnet 1921 (ark. Erik Fjeld), og var i bruk til den ble stengt av Nazi-Tysklands okkupasjonsmakt i 1942. En venneforening etablert i 2005 har forberedt åpningen av museet, som fremviser en rekke gjenstander og arkivalia. Museets mål er å forske på og formidle kunnskap om jødedom, jødisk kultur og jødisk liv i Norge, og drive utadrettet kulturell virksomhet. Leder (2008–) er Sidsel Levin.

"Wergelands barn", vandreutstilling som åpnet i 2001, omhandler norsk-jødisk liv og historie mellom 1851 og 1945. 

"Bokens folk", presentert sommeren 2013, viste museets utvalgte bøker fra egen samling.

"Kvinner i jiddisk kultur", presentert sommeren 2015, ga innblikk i den østeuropeiske jødiske kulturen som de fleste norske jøder har sitt opphav i, og hvordan kvinner deltok i og bidro til å forme denne kulturen både religiøst og sekulært.

"Heia jødene! – en utstilling om idrettsglede og integrasjon", åpnet i 2014 og viser hvordan de jødiske immigrantene som slo seg ned i Norge tok til seg norsk natur og norske friluftsvaner. Utstillingen trekker frem de mange jøder som ble aktive idrettsutøvere. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.