Jødisk Museum i Oslo, museum og kultursenter etablert 2008 med tilhold i den tidligere synagogen i Calmeyers gate, Oslo. Synagogen ble åpnet 1921 (ark. Erik Fjeld), og var i bruk til den ble stengt av Nazi-Tysklands okkupasjonsmakt i 1942. En venneforening etablert i 2005 har forberedt åpningen av museet, som fremviser en rekke gjenstander og arkivalia. Museets mål er å forske på og formidle kunnskap om jødedom, jødisk kultur og jødisk liv i Norge, og drive utadrettet kulturell virksomhet. Leder (2008–) er Sidsel Levin.

"Wergelands barn", vandreutstilling som åpnet i 2001, omhandler norsk-jødisk liv og historie mellom 1851 og 1945. 

"Bokens folk", presentert sommeren 2013, viste museets utvalgte bøker fra egen samling.

"Kvinner i jiddisk kultur", presentert sommeren 2015, ga innblikk i den østeuropeiske jødiske kulturen som de fleste norske jøder har sitt opphav i, og hvordan kvinner deltok i og bidro til å forme denne kulturen både religiøst og sekulært.

"Heia jødene! – en utstilling om idrettsglede og integrasjon", åpnet i 2014 og viser hvordan de jødiske immigrantene som slo seg ned i Norge tok til seg norsk natur og norske friluftsvaner. Utstillingen trekker frem de mange jøder som ble aktive idrettsutøvere. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.