isopoder

Skrukketroll er en underorden isopoder, og de eneste krepsdyrene som har tilpasset seg liv på land. Her to vanlig skrukketroll (Porcellio scaber), også kalt kjellerskrukketroll.

Artikkelstart

Isopoder er en orden av krepsdyr i klassen storkreps. De finnes både i sjøen, i ferskvann og på land. Det er kjent cirka 10 000 arter på verdensbasis og cirka 170 norske arter.

Faktaboks

Uttale
isopˈoder
Også kjent som
tanglus
Etymologi
av iso- og gresk ‘fot’
Vitenskapelig navn
Isopoda

Isopodene har bred, dorsoventralt, flattrykt, syv-leddet forkropp, med et par gangben på hvert kroppsledd, og under buken har hunnene en stor rugepose hvor eggene utvikles. Bakkroppen er syv-leddet, men med flere eller færre ledd sammensmeltet. Bena er svømmeføtter delvis omdannet til gjeller. Det siste paret er gjerne plateformet.

De fleste artene lever i sjøen, noen arter i ferskvann, og en del, slik som skrukketroll, på mer eller mindre fuktige, mørke steder på land. Noen av de landlevende artene ånder ved gjeller, godt tildekket mot uttørking, mens andre har utviklet andre løsninger.

Isopoder er de egentlige tanglus, hører til slekten Idothea og er alminnelige i tangen langs norskekysten, mens pælekreps gnager opp kaistolper utenfra. I ferskvannsdammer mellom råtnende planter finnes ofte gråsugge.

Mange isopoder er snyltere, blant annet fiskebjørnene, som med sine kraftige klør klamrer seg fast til fisken og borer «sugesnabelen» gjennom huden.

Andre isopoder som snylter i gjellehulen eller utenpå kroppen hos reker og krabber, er omdannet til ugjenkjennelighet. De er hermafroditter, men samtidig forsynt med en dverghann eller reservehann som mer har beholdt isopodenes opprinnelige utseende. Ungene er frittlevende, men gjennomløper en rekke stadier, ofte som snyltere hos andre krepsdyr, før de når sin endelige vert og blir kjønnsmodne.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

isopoder
Isopoda
Artsdatabanken-ID
127
GBIF-ID
643

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg