Rettssubjekt er enhver som har rettsevne, det vil si enhver som kan ha rettigheter og plikter. Ikke bare mennesker, men også juridiske personer (foreninger, aksjeselskaper, stiftelser, kommuner, fylkeskommuner, staten og så videre) har rettsevne og er dermed rettssubjekter.

Et rettsobjekt er en gjenstand eller en rettighet som et rettssubjekt har rett over, for eksempel et hus man eier, eller en hytte man har bruksrettighet til.

Det har ikke alltid vært slik at ethvert menneske er et rettssubjekt. For eksempel ble slaver i eldre tid i alminnelighet ikke betraktet som rettssubjekter. Rettsevnen har til ulike tider kunnet veksle med rettssubjektets alder og kjønn, stand og yrke, statsborgerskap, etnisitet og religion. Til en viss grad er det slik ennå. For eksempel har en som ikke er norsk statsborger, ikke rett til å stemme ved stortingsvalg. Det har heller ikke den som er under 18 år.

Rettsevnen begynner ved fødselen og opphører ved døden, men også det ufødte barn og den avdødes vilje slik den kommer til uttrykk i et testament, er gitt en viss rettslig beskyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg