En regnskapsfører er en som arbeider med bokføring og regnskap. I tillegg gjør regnskapsførere ofte annet arbeid for virksomhetene de fører regnskap for. Det kan for eksempel være å ordne utbetaling av lønn eller å gi råd om økonomiske spørsmål.

Utdanning

Utdanningen som kvalifiserer til arbeid som regnskapsfører er som regel en bachelorgrad eller mastergrad innenfor fagområdet økonomi og administrasjon eller alternativt fagområdet regnskap og revisjon.

Autorisasjon

«Statsautorisert regnskapsfører» er en beskyttet tittel som krever autorisasjon i tillegg til utdanningen. For å drive med regnskapsføring for andre som del av næringsvirksomhet, må man enten selv være statsautorisert regnskapsfører, eller ansatt i et godkjent regnskapsselskap. Finanstilsynet gir autorisasjon eller godkjenning etter regler som finnes i regnskapsførerloven og regnskapsførerforskriften.

Arbeid med regnskap uten autorisasjon

Utdannelse innen regnskap kan også kvalifisere for å bli regnskapsmedarbeider internt i en større virksomhet, offentlig etat eller lignende.

Det kreves ikke autorisasjon for å føre regnskap for en virksomhet der man selv er ansatt eller eier. Tittelen «regnskapsfører» alene er ikke beskyttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg