reaktiv strøm

Reaktiv strøm er den komponenten av en vekselstrøm som er faseforskjøvet 90° i forhold til spenningen. Matematisk kan den uttrykkes ved strømstyrken multiplisert med sinus til faseforskyvningen mellom strøm og spenning.

En reaktiv strømkomponent oppstår som følge av induktanser og kapasitanser i elnettet og elektrisk utsyr som er koplet til nettet. Karakteristisk for vekselstrøm er at strømmen skifter retning og styrke på en regelmessig måte. Når strømmen tiltar, er den reaktive strømkomponenten med på å bygge opp magnetiske og elektriske felter, men den energien som dette krever, leveres tilbake når strømmen igjen avtar. Det fører til at den reaktive strømmen kun pendler mellom last og strømkilde uten at den blir «forbrukt» og omsatt til nyttbar energi.

En reaktiv komponent i vekselstrømmen er normalt uunngåelig, men uønsket. Ved overføring av strøm fra kraftkilde til forbruker vil den reaktive strømmen, som kun pendler mellom leverandør og forbruker, medføre et ekstra ohmsk tap i overføringsnettet. For å redusere dette tapet bør faseforskyvningen mellom strøm og spenning være så liten som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg