Ran, vinningstyveri som begås ved bruk av bruk av vold, passivisering eller trusler.

For ran straffes den som med vinnings forsett bemektiger seg en gjenstand som tilhører en annen ved å øve vold mot en person eller ved hjelp av trusler som fremkaller alvorlig frykt for vold mot noens person. For ran straffes også den som ved slike midler tvinger noen til å foreta handling som volder tap eller fare for tap (straffeloven § 327 og 328). Bortføring av en person i utpressingsøyemed, «kidnapping», er derfor juridisk sett ran eller forsøk på det. I andre tilfeller kan ran ligge på grensen mot tyveri, f.eks. hvis man river en ting fra en annen uten ellers å tilføye ham noen overlast (veskenapping).

Straffen for ran er fengsel inntil seks år, mens grovt ran kan straffes med fengsel inntil 15 år. Har det grove ranet hatt til følge død eller betydelig skade på legeme eller helse, kan fengsel inntil 21 år anvendes. Ved avgjørelsen av om ranet er grovt, skal det særlig legges vekt på om det er brukt grov vold, om det er truet med skytevåpen eller annet særlig farlig redskap, om ranet er nøye planlagt, foretatt mot forsvarsløs person eller gjelder en betydelig verdi.

De strengeste ransdommer som er avsagt i Norge ble knyttet til ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger i 2005. Ved dommer fra Høyesterett i 2007 (Rt-2007-1056) fikk deltagerene mellom 9-18 år for ulike roller i ranet der en politimann ble skutt og drept under gjennomføringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.