quorum-registrering

Artikkelstart

Quorum-registrering hos bakterier er kommunikasjon fra celle til celle via signaler som inneholder informasjon om hvor mange bakterieceller det er i nærheten, og som deretter kan brukes til å koordinere felles atferd med tilpasning til økt tetthet med celler. Slik synkronisert gruppeatferd sikrer ressurser og gir økt overlevelse, noe man kjenner fra tetthetsavhengige responser og atferd hos mennesker, dyr og planter. Mengden av de autoinduserende signalene som blir skilt ut i det ytre miljø er korrelert med økende celleantall og celletetthet. Registrering av de kjemiske quorum-signalene i tetthetsavhengige reaksjoner påvirker uttrykk av gener som gir økt adapsjon (tilpasning). For eksempel produksjon av hvilesporer (sporulering), dannelse av biofilm, horisontal genoverføring, opptak av DNA fra det ytre miljø (kompetens), økt produksjon av antibiotika, eller økt utskillelse av virulensfaktorer. Bioluminiscens fra tette kolonier med Vibrio-bakterier i havet er et annet eksempel på quorum-registrering.

Faktaboks

Uttale

kv'årum

Etymologi

av latin 'av hvilke', se quorum

Også kjent som

quorum

Det autoinduserende quorum-signalet diffunderer lett både ut og inn gjennom cellemembraner, cellevegg og ut i det ytre miljø. Gram-positive (G+) bakterier bruker peptider som autoinduserende signal. Gram-negative bakterier benytter andre mindre molekyler som blant annet kan komme fra S-adenosylmetionin, slik som acyl-homoserinlakton. Quorom-signaler er viktige for registrering av celletetthet i mikrobiomer på alle indre og ytre overflater hos mennesker og dyr. Noen potensielt patogene (sykdomsfremkallende) bakterier kan være relativt harmløse så lenge som de er i et lite antall, men når de via qourum-signaler får informasjon om at det har har stort celleantall kan de plutselig bli patogene og overmanne vertens immunsystem.

Arbitrium

Arbitrium fra latin betyr styrke til å velge. Peptider og andre signalstoffer hos bakteriofager (bakterievirus) brukt som tetthetsavhengig kommunikasjonssystem (quorum) i valget om en bakteriofag skal gå inn i lysogen fase hvor faggenomet settes inn og hviler latent i bakteriegenomet, eller velge lytisk fase med oppløsnings av bakterien (lysis) og massespredning av nye viruspartikler som kan infisere flere bakterier.

Innen filosofi i diskusjon av menneskets frihet til å velge, motsatt av determinisme og eventuell illusjon av "fri vilje" (liberum arbitrium). Brukt blant annet av Thomas av Aquinas i verket Summa theologiae.

Quorum-signaler hos dyr

Quorum-signaler blir også benyttet hos insekter i sosiale samfunn slik som maur og bier, og kan gi gruppeatferd som sverming når individantallet i kolonien passerer en grenseverdi.Quorum-registrering finnes også hos pattedyr og mennesker som respons på signaler om stor tetthet i bestanden eller populasjonen.

Quorum-registrering anvendes også innen politikk (quorum) som minsteantall i en politisk forsamling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg