Stenopus hispidus
Av /NOAA.

Pussereker er forskjellige arter av reker eller rekelignende tifotkreps med den eiendommelige egenskapen at de plukker parasitter fra fisk og andre marine dyr. De kan minne om fugler som plukker parasitter av de store pattedyrene i Afrika. Pussereker er mest utbredt i tropiske farvann.

Faktaboks

Også kjent som
Stenopodidea

De tilhører flere grupper av tifotkreps. Noen av dem rengjør huden på visse arter av fisk for parasitter, sopp og dødt vev. Fiskene finner seg i rengjøringen og ligger stille, slik at pusserekene slipper til. Pussereker kan også rengjøre virvelløse dyr som muslinger og snegler.

Mange arter av pussereker tilhører infraordenen Stenopodidea. De er mer beslektet med hummer og krabber enn med egentlige reker. Stenopus hispidus er et eksempel på en art av pussereke med stor utbredelse i subtropiske farvann. Pussereker blir 60 millimeter lange, lever på korallrev og vifter med antennene for å tiltrekke fisk.

Pereclimenes er en meget stor slekt innen infraordenen Caridea, altså reker. Flere arter lever assosiert med sjøanemoner, eller holder til på korallrev, eller til og med på store nakensnegler. De opptrer som pussereker på fisk som kommer i nærheten. Disse artene har sterke farger, slik at de er lett synlige for fisk som vil la seg pusse. Slekten har stor utbredelse i tropiske og subtropiske farvann. Den finnes ikke i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg