Samferdselspolitisk befaring med prosjektleder og minister
Prosjektleder Vibeke Aarnes (t.v.) orienterer samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (th) om fornyelsen av skinnegang og kontaktsledningsanlegg på Oslo S. I midten jernbanedirektør Elisabeth Enger.

Prosjektledelse er ledelse og koordinering av innsats for å oppfylle prosjektets mål ved hjelp av tilgjengelige ressurser.

Faktaboks

Etymologi
oversettelse av engelsk ‘project management’

Prosjektledelse er både en aktivitet og et fagfelt. Innen fagfeltet fokuseres det på hvordan kunnskap, ferdigheter, verktøy og teknikker anvendes på prosjektaktiviteter for å imøtekomme prosjektets behov.

Ulike perspektiver

Prosjektledelse omfatter både prosjektstyring og prosjektorganisering.

Prosjektstyring er planlegging av hvilke oppgaver som skal utføres, når de skal utføres og hvor mye det skal koste, samt hvordan selve gjennomføringen følges opp. Prosjektorganisering har fokus på hvordan arbeidet organiseres og ledes.

Dette gir grunnlag for å skille mellom to ulike prosjektperspektiver: oppgaveperspektivet med fokus på hvilke oppgaver som skal løses, og organisasjonsperspektivet med fokus på hvordan organisasjonen skal fungere.

Prosjektledelse kan også oppfattes til å omfatte ledelse av programmer og porteføljer, men vanligvis kalles denne formen for ledelse henholdsvis programstyring og porteføljestyring.

Prosjektledelse og lederskap i prosjekter

Begrepet prosjektledelse er en oversettelse av det engelske «project management». «Lede» («manage») betyr i denne sammenhengen håndtere, forestå, overkomme eller kontrollere.

Prosjektledelse er altså ikke det samme som lederskap i prosjekter. Lederskap er en sosial prosess hvor lederen søker å nå sine mål gjennom andres arbeid. Lederskap i prosjekter omfatter blant annet oppgaver som teamutvikling, motivasjon, involvering og konfliktløsning.

Faglige foreninger

Project management Institutt (PMI) er en verdensomspennende forening for prosjektledere. Den ble dannet i 1969 og har over 500 000 medlemmer fra mer enn 200 land. Den har over 280 lokale avdelinger over hele verden. PMI er et ANSI-akkreditert standardiseringsorgan. Den viktigste standarden er A Guide to the Project Management Body of Knowledge, som er utgitt i mer enn fem millioner eksemplarer på ti ulike språk. PMI driver også sertifisering av prosjektledere over hele verden og har i tillegg en omfattende kurs- og konferansevirksomhet.

International Project Management Association (IPMA) er en verdensomspennende forening for nasjonale foreninger innenfor prosjektledelse. Den ble dannet i 1965 og har om lag 70 medlemsforeninger. IPMA driver kompetanseutvikling og sertifisering av organisasjoner i tillegg til konferansevirksomhet.

Prosjekt Norge er et norsk senter med partnere fra norsk næringsliv og forvaltning, samt utdannings- og forskningsinstitusjoner, etablert i 2013. Senteret koordinerer et faglig nettverk for organisasjoner og personer som arbeider med prosjekter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aarseth, W., Rolstadås, A., Klev, R. (2015). Lederskap i prosjekter. Trondheim: Fagbokforlaget
  • Andersen, E. S. (2005). Prosjektledelse – et organisasjonsperspektiv. Bekkestua: NKI-forlaget.
  • Andersen, E. S., Grude, K. V. & Haug, T. (2009). Målrettet prosjektstyring, 6 utg. Bekkestua: NKI-forlaget.
  • Andersen, E. S. (2016). Prosjektledelse: dette må alle ledere vite. Oslo: NKI-forlaget.
  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Kolltveit, B. J. & Reve, T. (1999). Prosjekt – organisering, ledelse og gjennomføring. Oslo: Tano Aschehoug.
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg