Prosjektledelse, det å lede et prosjekt.

Prosjektledelse er både en aktivitet og et fagfelt. Innen fagfeltet fokuseres det på hvordan kunnskap, ferdigheter, verktøy og teknikker anvendes på prosjektaktiviteter for å imøtekomme prosjektets behov.

Prosjektledelse omfatter både prosjektstyring og prosjektorganisering.

Prosjektstyring er planlegging av hvilke oppgaver som skal utføres, når de skal utføres og hvor mye det skal koste samt hvordan selve gjennomføringen følges opp. Prosjektorganisering har fokus på hvordan arbeidet organiseres og ledes.

Dette gir grunnlag for å skille mellom to ulike prosjektperspektiver: oppgaveperspektivet med fokus på hvilke oppgaver som skal løses, og organisasjonsperspektivet med fokus på hvordan organisasjonen skal fungere.

Prosjektledelse kan også oppfattes til å omfatte ledelse av programmer og porteføljer, men vanligvis kalles denne form for ledelse henholdsvis programstyring og porteføljestyring.

Begrepet prosjektledelse er en oversettelse av det engelske «project management». «Lede» («manage») betyr i denne sammenhengen håndtere, forestå, overkomme eller kontrollere.

Prosjektledelse er altså ikke det samme som lederskap i prosjekter. Lederskap er en sosial prosess hvor lederen søker å nå sine mål gjennom andres arbeid. Lederskap i prosjekter omfatter blant annet oppgaver som teamutvikling, motivasjon, involvering og konfliktløsning.

Project management Institutt (PMI) er en verdensomspennende forening for prosjektledere. Den ble dannet i 1969 og har over 500 000 medlemmer fra mer enn 200 land. Den har over 280 lokale avdelinger over hele verden. PMI er et ANSI (American National Standards Institute) akkreditert standardiseringsorgan. Den viktigste standarden er “A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)” som er utgitt i mer enn fem millioner eksemplarer på 10 ulike språk. PMI driver også sertifisering av prosjektledere over hele verden og har i tillegg en omfattende kurs- og konferansevirksomhet.

International Project Management Association (IPMA) er en verdensomspennende forening for nasjonale foreninger innenfor prosjektledelse. Den ble dannet i 1965 og har om lag 70 medlemsforeninger. IPMA driver kompetanseutvikling og sertifisering av organisasjoner i tillegg til konferansevirksomhet.

Prosjekt Norge er et norsk senter (etablert i 2013) med partnere fra norsk næringsliv og forvaltning samt utdannings- og forskningsinstitusjoner. Senteret utgjør et faglig nettverk for organisasjoner og personer som arbeider med prosjekter.

  • Aarseth, W., Rolstadås, A., Klev, R. (2015). Lederskap i prosjekter. Trondheim: Fagbokforlaget
  • Andersen, E. S. (2005). Prosjektledelse – et organisasjonsperspektiv. Bekkestua: NKI-forlaget.
  • Andersen, E. S., Grude, K. V. & Haug, T. (2009). Målrettet prosjektstyring, 6 utg. Bekkestua: NKI-forlaget.
  • Andersen, E. S. (2016). Prosjektledelse: dette må alle ledere vite. Oslo: NKI-forlaget.
  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Kolltveit, B. J. & Reve, T. (1999). Prosjekt – organisering, ledelse og gjennomføring. Oslo: Tano Aschehoug.
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2014). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. Trondheim: Fagbokforlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.