En prosjektorganisasjon er en midlertidig organisasjon som er opprettet for å gjennomføre et prosjekt.

I en prosjektorganisasjon med full autoritet (engelsk: «task force») er hver medarbeider bare tilknyttet ett prosjekt. Denne formen benyttes gjerne ved større prosjekter.

I en organisasjon med delt autoritet (matriseorganisasjon) vil den enkelte medarbeider dele sin tid mellom flere prosjekter. Denne formen passer best ved mindre og mellomstore prosjekter.

Styring

Prosjektorganisasjonen ledes av en prosjektleder og arbeider på et mandat fra eier eller oppdragsgiver. En vanlig måte å utøve eierstyring på er gjennom en styringskomité, der eieren utpeker et antall medlemmer som tar beslutninger på vegne av eieren. Det kan være aktuelt å innhente ekstern ekspertise (konsulentbistand) som bistår eier og prosjektet. Prosjektleder fungerer normalt som sekretær og saksforbereder for styringskomiteen.

Prosjektorganisasjonen

Prosjektorganisasjon
En vanlig organisasjonsmodell for et prosjekt. Eieren utøver styring gjennom en styringskomité. Prosjektleder kan ha ulike støttefunksjoner i form av et sekretariat eller prosjektkontor. Mange prosjekter benytter gjerne en rådgivende referansegruppe som er bredt sammensatt.
Prosjektorganisasjon
Lisens: CC BY SA 3.0

Uavhengig av om det er valgt full eller delt autoritet for prosjektorganisasjonen, vil prosjektgruppen ha en linjeorganisasjon med prosjektleder på toppen.

Prosjektleder kan ha et eget sekretariat til støtte i prosessen med å planlegge og følge opp prosjektet. Slik støtte kan være rene administrative tjenester, men det kan også være faglig støtte til prosjektleder. Den administrative støtten, kan være organisert som et eget prosjektkontor. En faglig sekretær vil arbeide tett sammen med prosjektleder og kan i enkelte tilfelle opptre som en nestleder eller stedfortreder for prosjektleder.

Under eller ved siden av prosjektleder (i en stabsposisjon) kan prosjektet ha en referansegruppe. Referansegruppen er ikke et besluttende organ, men har som formål og gi innspill og råd til prosjektet. Referansegrupper er gjerne bredt sammensatt for å sikre ulike synspunkter inn i prosjektet. Det kan være både interne og eksterne representanter i gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Kolltveit, B. J. & Reve, T. (1999). Prosjekt – organisering, ledelse og gjennomføring. Oslo: Tano Aschehoug.
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst, 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg