privatfly

Av / San Diego Air and Space Museum.
Lisens: C0

Artikkelstart

Et privatfly er betegnelse for et fly som eies, disponeres eller opereres på privat basis, enten av privatperson eller bedrift.

Faktaboks

Også kjent som

Business jet, forretningsfly, Bizjets

Privatfly er designet for å frakte en liten gruppe passasjerer, eller mindre gods, og benyttes ofte av bedrifter eller forretningsfolk som har behov for å gjennomføre lange reiser på en så rask og effektiv måte som mulig.

På 1950-tallet begynte man å bygge om tradisjonelle rutefly, og tilpasse dem til privatflyoperasjon. I 1963 lanserte oppfinneren og forretningsmannen William Powell Lear det man regner for å være det første egne, serieproduserte privatflyet – Learjet 23. Dette to-motors flyet hadde 4 passasjerplasser.

Privatfly benyttes gjerne i forbindelse med tre typer transport:

  • Forretningsreiser – såkalt business charter
  • Frakt av medisiner, dokumenter eller annet gods som må raskt fram
  • Ambulanse- eller verditransportoppdrag

Statsledere har ofte tilgjengelig privatfly, som gjør at de kan reise langt og effektivt på kort varsel, kunne jobbe underveis og være uavhengig av andre passasjerer. Det mest kjente av disse flyene er Air Force One, som benyttes av den amerikanske presidenten og visepresidenten.

De fleste privatfly er av mindre størrelse, med under 20 passasjerplasser. Flyene som benyttes kan være både med propell- eller jetdrift, men felles for dem er at de som regel er spesialtilpasset det formålet de skal benyttes til.

Bruk av privatfly er noe omdiskutert i miljødebatten, som følge av at fly generelt har høyt miljøutslipp, og at man i privatfly som regel har svært få passasjerer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg