flysertifikat

Artikkelstart

Flysertifikat er et offentlig dokument som gir innehaveren rett til å føre luftfartøy i Norge. Sertifikatene utstedes av militære myndigheter (militært flysertifikat, se Luftforsvarets flygeskole) eller av Luftfartstilsynet (sivilt flysertifikat).

Privatflygersertifikat

Siden 1996 har vi hatt to ulike typer privatflygersertifikater:

  • PPL-A – Private Pilot Licence – Aeroplane
  • PPL-H – Private Pilot Licence – Helicopter

Sertifikatene er tilpasset europeiske bestemmelser, og gjelder for all privatflyging for henholdsvis fly og helikopter. Sertifikatene krever minimum 45 timers flytid, og har en aldersgrense på minimum 17 år ved utstedelse. Påbegynt opplæring kan skje tidligere. Sertifikatene har en gyldighet på 5 år.

Dette sertifikatet kan ikke brukes til å fly kommersielt, men du kan bruke det i privat sammenheng. Du kan fly ditt eget fly, eller leie fra flyklubb. Du har lov til å ta med deg passasjerer, men ikke mot betaling.

Trafikkflygersertifikat

  • CPL–A/H – Commercial Pilot Licence–Aeroplane/Helicopter. Dette er et trafikkflygersertifikat som med gyldige rettigheter og legeattest gir innehaveren rett til å gå inn som fartøysjef i kommersiell luftfart på fly sertifisert for 1 flyger, eller som styrmann på alle typer fly i sivil luftfart.
  • ATPL–A/H – Airline Transport Pilot Licence–Aeroplane/Helicopter. Dette er et trafikkflysertifikat som med gyldig type/klasserettighet, gyldig instrumentrettighet og gyldig legeattest (ned til 6 måneders varighet) gir rett til å tjenestegjøre som fartøysjef eller styrmann på alle typer fly innen sivil luftfart.
  • MPL – Multi-Crew Pilot License. Dette er en forholdsvis ny type trafikkflygersertifikat som er utviklet av ICAO. Sertifikatet er et forsøk på å modernisere opplæringen og sertifiseringen av trafikkflygere, gjennom en opplæringsplan godkjent av luftfartsmyndighetene. Når man har gjennomført opplæringsplanen skal piloten kunne gå inn i stilling som styrmann i kommersiell luftfart.

Andre flysertifikater

  • LAPL – Light Aircraft Private Licence. Sertifikat for lette luftfartøy, så som små fly og helikoptre, samt varmluftballong og seilfly. Sertifikatet bygger på europeiske regler, og gjelder for flygning hovedsakelig innen Europa.
  • RTL – Radio Telegraphy Licence.

Historisk

Det første norske militære flysertifikat ble utstedt til major Fredrik Sejersted (1912/13). Roald Amundsen var den første som fikk sivilt flysertifikat. Den første norske kvinne som fikk sivilt flysertifikat var Dagny Berger (1927).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg