preferansetoll

Artikkelstart

Preferansetoll er en redusert tollsats som benyttes for import fra land som det er sluttet en avtale med om dette. Slike avtaler kan inngås mellom land eller grupper av land (EU), og åpner for preferansetollbehandling, det vil si tollfrihet eller omfattende tollettelser, ved handel med opprinnelsesvarer mellom avtalepartene.

Faktaboks

Uttale
preferˈansetoll

Frihandelsavtaler i Europa har fungert som lukkede korridorer mellom to og to avtalepartnere. Avtalene har tatt lite hensyn til at varer ofte blir produsert i flere enn to europeiske land. I 1997 trådte en helt ny ordning i kraft med felles opprinnelsesregler for varer i Europa (også kalt europeisk kumulasjon). Systemet omfatter alle EØS-landene.

Tollpreferansesystemer for import fra utviklingsland (General System of Preferences, GSP) er innført i EU og i en rekke industrialiserte land. Norge har hatt en slik ordning siden 1971.

Innen Verdens handelsorganisasjon (WTO) er det etablert en generell preferanseordning. Etter WTO-avtalen er preferanseordninger bare tillatt når de blir så omfattende at de utgjør en tollunion eller et frihandelsområde som omfatter hovedtyngden av handelen mellom de berørte landene. I tillegg har WTO-avtalen bestemmelser som tillater at WTO-medlemmer inngår tollpreferanseavtaler med utviklingsland hvor tollen enten helt fjernes eller blir vesentlig redusert, for å stimulere utviklingslandenes eksport til rikere land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg