pariserhjul

Landemerket London Eye, også kalt Millennium Wheel, var lenge verdens høyeste pariserhjul, 135 meter høyt. Det ble oppført i 1999 til årtusensjubileet i 2000.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pariserhjul er et stort, vertikalt oppstilt roterende hjul med påmonterte gondoler for passasjerer.

Man skiller gjerne mellom tivoli-pariserhjul, som kan ha gyngende gondoler, og store observasjonshjul som beveger seg sakte rundt med faste, innelukkede gondoler, slik at man kan beundre utsikten.

Historie

Opprinnelsen til navnet er usikker; det kan skrive seg fra et slikt hjul på verdensutstillingen i Paris i 1900. Konstruksjonstypen var imidlertid kjent fra før, blant annet fra verdensutstillingen i Chicago i 1893, da det ble satt opp et såkalt Ferris wheel, oppkalt etter konstruktøren George Ferris.

Pariserhjulet på verdensutstillingen i Chicago var 80 meter høyt. Riesenrad (kjempehjulet) i Prater i Wien er det eneste bevarte pariserhjulet fra 1800-tallet. Det er 60 meter høyt, og blant annet kjent fra filmen Den tredje mann (The Third Man, 1949). Et annet kjent pariserhjul er Wonder Wheel i fornøyelsesparken Coney Island i New York, 41 meter høyt, tatt i bruk i 1920.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg