tivoli

En av de mange restaurantene i Tivoli i København. Den er formet som en kinesisk pagode og opplyst av fargede lyspærer om kvelden. Lyset fra restauranten speiler seg i en av de små dammene i anlegget. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Dagsprogram til Tivoli i København 1946.
Trykksak

Artikkelstart

Tivoli, forlystelsespark. En særstilling har Tivoli i København, grunnlagt 1843 av Georg Carstensen. Her har man maktet å forene fornøyelser som karuseller, rutsjebaner og spøkelsestog med eminent akrobatikk, konsertvirksomhet, pantomime- og dukketeater, innenfor et bredt anlagt parkområde. Andre kjente forlystelsesparker er Dyrehavsbakken utenfor København, Prater i Wien, Liseberg i Göteborg og Skansen i Stockholm, samt de ambisiøse Disneyland i California og Paris og Disney World i Orlando, Florida, opprinnelig konstruert som gigantversjoner av det klassiske Tivoli i København.

Faktaboks

Uttale
tˈivoli
Etymologi
oppkalt etter den italienske byen Tivoli

I Norge var Tivoli i Oslo (1877–1934) et forlystelsesområde i Klingenberghaven, et beskjedent forsøk på å kopiere Københavns Tivoli. Flere norske fornøyelsesparker har siden vært forsøkt drevet; nærmest å kunne kalles et tivoli er kanskje Tusenfryd i Ås sør for Oslo, som åpnet 1988. Det er åpnet flere såkalte opplevelsesparker rundt om i landet, men disse betegnes som temaparker (for eksempel Egners Kardemomme by i Kristiansand dyrepark), og kan som sådanne ikke betegnes som tivolier. Se fornøyelsespark.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg