Påtalekompetanse er kompetanse påtalemyndigheten har til å treffe vedtak om henleggelse eller påtalevedtak i den enkelte straffesak. Hvem som har påtalekompetansen avgjøres ut fra alvoret i saken.

Hva som avgjøres

Når en sak er ferdig etterforsket, skal den som har påtalekompetanse avgjøre om saken enten skal henlegges eller om det skal treffes påtalevedtak i form av påtaleunnlatelse, forelegg eller tiltalebeslutning.

Den som har påtalekompetansen i den enkelte sak der det er reist tiltale, avgjør også om en dom skal ankes til en høyere instans eller vedtas.

Hvem som har påtalekompetansen

Påtalemyndigheten er delt inn i ulike nivåer, og hvem som har påtalekompetansen avgjøres ut fra alvoret i saken, representert ved strafferammen.

  • Politiets jurister har påtalekompetanse i saker der strafferammen er under ett år, samt i de fleste ordinære lovbrudd med strafferamme under seks år.
  • De regionale og sentrale statsadvokatene har påtalekompetanse i øvrige saker som har strafferamme under 21 år.
  • Riksadvokaten er leder av påtalemyndigheten og avgjør de mest alvorlige sakene.

Reglene om hvem som har påtalekompetanse er bestemt i straffeprosessloven § 67.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Den som har påtalekompetansen i den enkelte sak der det er reist tiltale, avgjør også om en dom skal ankes til en høyere instans eller vedtas.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg