polvandring

Polvandring. Forenklet bilde av den magnetiske nordpols vandring i løpet av de geologiske tidsaldrer fra kambrium til nåtid, beregnet ut fra magnetismen i europeiske bergarter (rød linje) og nordamerikanske bergarter (blå linje). Disse såkalte polvandringskurvene faller som regel ikke sammen, og dette kan tolkes som et bevis på at kontinentene har beveget seg i forhold til hverandre.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Polvandring er forandring i Nordpolens og Sydpolens beliggenhet i forhold til kontinentene gjennom geologisk tid.

Ved paleomagnetiske undersøkelser har det vært mulig å bestemme de magnetiske polers beliggenhet til forskjellige tider i Jordens historie. Polenes vandring er bare tilsynelatende; det er kontinentene (eller jordplatene, se platetektonikk) som beveger seg. De magnetiske poler har hele tiden stått ganske nær de geografiske poler.

Sett fra Europa befant den magnetiske nordpol seg i kambrium i Stillehavet, den beveget seg så mot kysten av Øst-Asia, gjennom de nordøstligste deler av Asia og ut i Polhavet. Paleomagnetiske målinger (se paleomagnetisme) foretatt i bergarter på andre kontinenter gir andre polvandringskurver. Dette viser at kontinentene ikke bare har beveget seg i forhold til de magnetiske poler, men også i forhold til hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg