Norskopplæring og opplæring i andre relevante emner er et virkemiddel for å integrere utlendinger i Norge. Det er en integrert del av introduksjonsprogrammet for utlendinger og en forutsetning for å oppnå permanent oppholdstillatelse og statsborgerskap. Andre utlendinger som ønsker det, kan få norskopplæring gjennom private tilbydere. Barn av utlendinger får norskopplæring i skolen.

En utlending mellom 16 og 55 år må som hovedregel ha gjennomført godkjent opplæring i norsk og samfunnskunnskap før vedkommende kan få permanent oppholdstillatelse. Er man mellom 18 og 55 år, må man også som hovedregel ha gjennomført norskopplæring for å få norsk statsborgerskap. I tillegg må man gjennomføre kurs i livsmestring og foreldreveiledning. De nærmere delene av opplæringen følger av integreringsforskriften.

Dersom man tidligere har gjennomført norskopplæring i forbindelse med søknad om permanent oppholdstillatelse, så er det ikke nødvendig med ny norskopplæring når man søker statsborgerskap.

Permanent oppholdstillatelse

Antallet timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap man må ha fullført før man søker permanent oppholdstillatelse, avhenger av hva slags type oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, utlendingen har fått innvilget. Regler om dette følger av integreringsloven.

Hovedregelen er at man må oppnå et minimumsnivå i norsk (nivå A1) og gjennomføre 75 timer opplæring i samfunnskunnskap innen ett år etter at man får innvilget oppholdstillatelsen. Man må avlegge en prøve for å dokumentere at man har oppnådd minimumsnivået i norsk eller minst gjennomføre 225 timer norskopplæring. Dette gjelder for utlendinger som har oppholdstillatelse med grunnlag i familiegjenforening, asyl (beskyttelse) eller arbeid for norsk arbeidsgiver. Unntatt fra kravet er utlendinger som har oppholdstillatelse for å studere, er selvstendig næringsdrivende eller er EØS-borgere med oppholdsrett i Norge etter utlendingsloven kap. 13.

Statsborgerskap

Hvis man er mellom 18 og 55 år, må man som hovedregel ha dokumentert norskkunnskap over et minstenivå (nivå B1) og ha bestått statsborgerprøven. Dette følger av statsborgerloven § 8. Kravet gjelder i utgangspunktet for alle søkere mellom 18 og 67 år.

Statsborgerprøven inneholder spørsmål om norsk arbeidsliv, menneskerettigheter, norsk geografi, helse, familieliv, norsk historie, religion og livssyn. Har man tidligere tatt samfunnskunnskapsprøven som ledd i introduksjonsprogrammet er man unntatt fra kravet.

Nordiske borgere er som hovedregel unntatt fra kravet om å gjennomføre statsborgerprøven. Videre er utlendinger som kan dokumentere at de behersker norsk og har gjennomført opplæring i samfunnskunnskap gjennom eksempelvis videregående skolegang eller gjennomført introduksjonskurs, også unntatt fra å måtte gjennomføre statsborgerprøven.

Dersom søkeren er kronisk syk eller av andre alvorlige årsaker ikke kan fullføre norskopplæringen, så kan man søke om fritak. Det skal svært mye til for å oppnå fritak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg