Introduksjonsprogram er et tilbud kommunene er pålagt å gi til personer mellom 18 og 55 år som:

Introduksjonsprogrammet er regulert etter introduksjonsloven av 2003 for dem som har fått oppholdstillatelse før 1. januar 2021. Etter dette gjelder Lov om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (Integreringsloven) fra 2021. For fordrevne fra Ukraina som har fått kollektiv beskyttelse i Norge gjelder egne regler.

Kompetansekartlegging og karriereveildening

Alle som har fått oppholdstillatelse etter 1. januar 2021 eller har kommet til Norge etter 1. januar 2021, har rett og plikt til kompetansekartlegging og karriereveiledning som en del av introduksjonsprogrammet. Som oftest fører det til at introduksjonsprogrammet blir individuelt tilpasset. Ansvaret for kompetansekartlegging er hos kommuner og ansvaret for karriereveiledning er hos fylkeskommuner.

Formål

Introduksjonsprogrammet er på fulltid, og skal ha et innhold som skal hjelpe i overgangen til utdanning og arbeid. Norskopplæring, grunnleggende opplæring i samfunnskunnskap og arbeidspraksis er eksempler på hva introduksjonsprogrammet kan inneholde.

Deltagelse i introduksjonsprogram gir rett til introduksjons-stønad som er dobbelt folketrygdens grunnbeløp per år. Introduksjonsstønaden er skattepliktig.

Lov

Introduksjonsprogrammet er et kommunalt tilbud og er en av de to ordningene i introduksjonsloven.

Prinsipper

Et vilkår for å ha rett til introduksjonsprogram, er at man har behov for grunnleggende kvalifisering. Kommunen vurderer om personen er i målgruppa for ordningen og fatter et vedtak om tildeling av program.

Deltakerne mottar introduksjonsstønad så lenge de deltar i programmet. Ved gjennomført program skal det utstedes et deltakerbevis.

Integreringsplan eller integreringskontrakt

Deltagerne i introduksjonsprogrammet skal som hovedregel gjennomføre både kompetansekartlegging og karriererveiledning slik at det munner ut til en integreringsplan eller kontrakt med kommune. Kontrakten skal inneholde omfanget av opplæringen, programmets varighet, og utformes som et vedtak som kan påklages av brukere. Kontrakten eller planen vurderes ved endringer i deltagerens livssituasjon.

Introduksjonsprogram i andre land

Alle de nordiske landene har former for introduksjonsprogram. Det er mange likheter mellom de nordiske programmene. Internasjonale organer som FN understreker behovet for introduksjonsprogram.

Utfordringer

Forskning viser at flyktninger kan ha svært ulike behov. En utfordring for introduksjonsprogrammene både i Norge og andre land er å fange opp den enkelte flyktnings spesielle behov.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stette, Ø. (2021). Introduksjonsloven. Bergen: Fagbokforlaget
  • Tronstad, K. R. og Hernes, V. (2016). Introduksjonsprogram for flyktninger i Danmark, Norge og Sverige, Plan, Vol. 48, Utg. 2, side 28 -34

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg