Nordlandshest

Nordlandshest med føll.

Av /NTB Scanpix ※.

Nordlandshest/lyngshest er en norsk hesterase, egentlig ponni, som stammer fra Nord-Norge. Rasen er spredt til hele landet med avlslag også i Sør-Norge. Hvorvidt noe genetisk materiale fra Lofoten (utegangerhester) er representert i dagen rase er usikkert, det samme er rasens opprinnelse. En hingst fra rasen finsk hest ble benyttet i avl på slutten av 1970-tallet for å øke den genetiske variasjonen i nordlandshest/lyngshesten.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kalt både nordlandshest og/eller lyngshest

Rasen har en viss variasjon i typer, fra lettbygde til noe tyngre individ. Om vinteren er pelsen kraftig, om sommeren er hårlaget glatt. De fleste hester har en stangmålshøyde mellom 130 og 140 cm. De fleste farger finnes, vanligst er rød, brun, svart og skimmelvarianter. Store avtegn på hode og bein er ikke ønskelig. Rasen har sterke bein og høver, og skal ha et godt lynne som er tilpasset bruksområdene. Eksteriør vektlegges med 50 prosent i avlsmålet. Bruksegenskaper inkludert lynne vektlegges med 40 prosent. Dagens bruksområder er alle disipliner innen kjøring og ridning, samt terapiridning og turridning.

Rasen har per 2015 ca. 2500 registrerte dyr, antall bedekte hopper er omtrent 150 per år (2015) og antall hingster i avl omtrent 40. Rasen er utrydningstruet på grunn av liten populasjon, og har en smal genetisk base. Rasen holdt på å dø ut i 1930- og 1940-årene, og ble etter andre verdenskrig gjenoppbygd basert på 5–10 hester. Avlen har vært bevisst på å bruke mange hingster, men innavlsnivået ligger likevel på ca. 12 prosent. Stambok for rasen ble etablert i 1969.

Landslaget for nordlandshest/lyngshest er ansvarlig avlsorganisasjon, og Norsk Hestesenter er ansvarlig for de fleste av avlstiltakene. Nordnorsk Hestesenter i Målselv har som spesialoppgave å være avlssenter for rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Avlsplan for Nordlandshest/Lyngshest. Norsk Hestesenter 2014.
  • Vangen, Odd, 2015: Forelesninger i hesteavl ved NMBU.
  • Vangen, Odd. I "Beitende husdyr I Norge", Nordlandshest/Lyngshest s.24-25. Tun Forlag 2007. 156s.
  • Vangen, Odd og Kvam, Tore. De særnorske hesterasene, Nordlandshest/Lyngshestdølehesten. I Hesten i vår tid, red. H.K. Dahle. s 83-86. Tun Forlag 2009, ISBN 978-82-529-3210-2, 286 s.
  • Handlingsplan for nasjonale hesteraser 2011-2020. Norsk Hestesenter 2011. Rapport fra arbeidsgruppe. 32s.

Kommentarer (1)

skrev Ken Karstensen

Nordlandshesten har gener fra den kaspiske hesten og blir derfor regnet for halvblods og ikke som kaldblods.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg