Nomen er et ord som vanligvis er et synonym til substantiv, men som også kan være en fellesbetegnelse for substantiv og pronomen, i sammensetninger som nomenfrase. I flertall heter det nomina.

Faktaboks

Uttale
nˈomen
Etymologi
latin ‘navn’

Termen blir også brukt, men i mindre utstrekning, som en fellesbetegnelse for substantiver og adjektiver. I de indoeuropeiske språkene ble disse kategoriene av ord opprinnelig bøyd likt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kaja Borthen

Hei, Kristin! Jeg opplever at denne artikkelen er litt unyansert i definisjonen av "nomen". Jeg er klar over at enkelte (eldre?) arbeider inkluderer både adjektiver og substantiver i denne kategorien, at enkelte språk ikke skiller grammatisk mellom adjektiver og nomen, og at adjektivet "nominal" blir nok brukt på denne måten. Men det er også vanlig å bruke "nomen" synonymt med "substantiv". Jeg lurer på om du kunne lage en mer nyansert artikkel der begge bruksmåter nevnes og den mest vanlige framheves. Det hadde også vært fint om det var referanser til arbeider som eksemplifiserer de to definisjonsmåtene.

svarte Kristin Hagemann

Enig med deg! Skal se på denne.
Kristin

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg