nivåskjema

Nivåskjema for elektronene i hydrogenatomet. Disse karakteriseres med et kvantetall n som illustreres med de røde linjene. Linjene representerer bestemte energinivåer.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nivåskjemaet for et atom er en grafisk fremstilling av atomets energitilstander. Hver tilstand (eller nivå) tegnes som en vannrett strek, som vist i figuren, og kan beregnes ved å bruke kvantemekanikk.

Faktaboks

Uttale
nivˈåskjema

Beskrivelse

Avstanden fra laveste tilstand (grunntilstanden) til de andre tilstandene (eksiterte tilstander) angir energien til systemet i forhold til laveste tilgjengelige energi. På et nivåskjema er det vanlig å påføre energi, spinn og paritet for hver eksitert tilstand. Skjemaet konstrueres på grunnlag av spektroskopiske målinger hvor man bestemmer energien av utsendt elektromagnetisk stråling, for eksempel synlig lys eller røntgenstråling. Strålingsenergien tilsvarer energiforskjellen mellom to nivåer, og nivåskjemaet beregnes ved en systematisk ordning av energiforskjellene.

Teoretisk konstrueres nivåskjemaet fra beregninger over de mulige energitilstandene som et atom ifølge kvantefysikkens lover kan innta. Man kan lage tilsvarende skjemaer for molekyler og for atomkjerner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg