St. Nikolaus.
Nikolaus fra Eidsborg er en av Norges mest kjente statuer fra middelalderen. Den er utstilt i Kulturhistorisk museum i Oslo. Han har mistet begge hender i årenes løp.
St. Nikolaus.

Nilsmesse, 6. desember, ble feiret til minne om Nikolaus den hellige (St. Nikolaus), som var biskop i Myra i Lilleasia. Han var født omkring år 280 og døde midt på 300-tallet.

Nikolaus den hellige var blant annet helgen for de sjøfarende, og det ble sagt at etter nilsmesse skulle intet skip fare av havn. Andre legender forteller at han hjalp fattigfolk med gaver, noe som nok ligger bak tradisjonen om St. Nikolaus som Santa Claus eller julenissen som kommer med gaver.

Primstavmerket er som regel en bispestav. Nilsmesse ble regnet for å være en farlig dag i norsk folketro, og man måtte passe seg for uhell. Det var nå bare én uke igjen til Lussi Langnatt, som var den natten da alle de mørke kreftene ble sluppet løs før jul.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sivertsen, Birger 2007. Mari Vassause og den hellige Margareta : Gamle norske merkedager, Damm, Oslo.

Kommentarer (2)

skrev Marita Liabø

Heter det ikke "nilsmesse", egentlig? Det heter andreas-, antons-, helge, jakobs- og bartolomeusmesse, blant annet, og halloween og sankthans. (Merkedager skrives generelt ikke som særnavn.)

skrev Audun Dybdahl

Hei Marita!
Du har selvsagt helt rett i at messedager skal skrives med liten bokstav. Det er mange slike dager som er skrevet med stor bokstav i SNL. Skal se nærmere på saken etter nyttår.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg