En neodymmagnet er et magnetisk materiale laget av en legering av neodym, jern og bor. Legeringen har kjemisk formel Nd2 Fe14B. Per 2017 var neodymmagneter den kraftigste, kommersielt tilgjengelige, permanente typen magnet.

Anvendelse

Materialet har siden oppdagelsen i 1982 fått et vidt anvendelsesområde, særlig i små og kompakte motorer. Neodymmagneter brukes blant annet i motorer for droner, samt i el-sykler og hjulmotorer til elbiler. Neodymmagneter egner seg dessuten godt for miniatyrisering, og det har ført til at de også brukes i drivverk for harddisker og elektriske leketøy.

Historikk

Legeringen og dens magnetiske egenskaper ble oppdaget samtidig hos General Motors i USA og Sumitomo Special Metals i Japan. Neodymmagneter erstattet raskt de dyrere samarium-kobolt-magnetene, og de ble et langt kraftigere alternativ («supermagneter») til tradisjonelle ferrittmagneter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg