Dyna fyr

Dyna fyr ligger like utenfor Bygdøy i Oslo, og markerer den trange innseilingen til byen.
Dyna fyr
Av .
Dyna fyr

Artikkelstart

Dyna fyr er en fyrstasjon like sør for Bygdøy i Oslo kommune. Den ble opprettet i 1875 av Oslo havnevesen for å vise den vestre innseilingsleden til byen. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1956.

  • Tårnets høyde: 12,4 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 5,5 meter
  • Lysvidde: 8,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Dyna fyrstasjon har vært ledfyr i over 145 år, og kjent spisested i snart 40 år.

Navnet

Dyna fyr har navn etter skjæret det står på. Det kommer av norrønt dýna, 'dyne', som ofte ble brukt om skjær som var jevne og slette.

Historikk

Dyna fyrstasjon ble bygget i løpet av sommeren 1875 og åpnet samme høst. Det ble utstyrt som familiefyr. I et lite karnapp på boligens søndre vegg, i høyde med stueetasjen, ble det plassert en liten oljelampe i et 6. ordens linseapparat. Fyret brant fra 15. juli til 31. mai. Når fjorden var dekket av is var fyret slukket. På taket av boligen ble det bygget et lite tretårn med en tåkeklokke som ble drevet av et urverk med lodder. I 1898 ble karnappet fjernet og erstattet av et sekskantet lyktehus i støpejern. Der ble det så montert en 4. ordens linse og lyskarakteren ble endret til okkulterende. Samtidig ble fyrlyset skjermet med hvite og fargede sektorer.

Oppgradering

Fyrlyset ble igjen forsterket i 1928, da både fyr og bolig ble elektrifisert. Tåkeklokken ble samtidig nedlagt og erstattet av et elektrisk tåkesignal, en nautofon. Dette var den første nautofonen som ble etablert på norskekysten (samtidig med Kvalen ved Haugesund). Fyrbetjeningen på Dyna hadde også ansvaret for Kavringen fyr i Oslo havn. Etter at fyret ble avbemannet sto det tomt og til nedfalls i mange år før Oslo havnevesen pusset det opp. Fra 1992 har Dyna Fyr AS drevet fyret som populær sjømatrestaurant og selskapslokale.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg