Naupliuslarve
Naupliuslarver kjennetegnes av en uleddet kropp, tre par bein, og ett punktøye.
Naupliuslarve
Av /Shutterstock.

Naupliuslarver er frittlevende larver av krepsdyr. De forekommer vanligvis hos marine arter av krepsdyr, som hoppekreps, muslingkreps, bladfotinger, rankefotinger og krill. Naupliuslarvene representerer første stadium i en serie av hudskifter før det utvikles et voksent krepsdyr.

Naupliuslarvene klekker fra eggene. Krepsdyrene har ganske små egg, og det er også larvene som klekker. Typiske naupliuslarver svømmer med tre par bein. Det er de ekstremitetene som skal bli til to par antenner og en overkjeve. I pannen sitter et punktformet øye, et såkalt naupliusøye.

Selv hos arter med et sterkt avvikende utseende, som voksne krepsdyr, viser naupliuslarvene at de hører til dem. Det gjelder blant annet rur og parasittiske arter. Etter et hudskifte blir naupliuslarvene hos mange krepsdyr til en zoealarve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Evelin Maria Dooper Spange

Hei.
Andre avsnitt var litt merkelig formulert... :/ Hadde vært fint om noen skrev det om igjen slik at det ble litt mer tydelig.
Beste hilsen,
Evelin Maria Dooper Spange

svarte Guro Djupvik

Hei!
Tusen takk for innspillet. Vi skal oppdatere artikkelen og håper den da blir enklere å forstå.
Vennlig hilsen
Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg