Denne tusjlaveringen av Joachim Frich viser et nattefrieri med gutter og jenter som hygger seg sammen.
Denne tusjlaveringen av Joachim Frich viser et nattefrieri med gutter og jenter som hygger seg sammen.
Av .

Nattefriing var en gammel skikk der unge gutter dro på besøk til gifteferdige jenter om natten. Det foregikk helst om sommeren, da jentene gjerne sov i loft og uthus eller var på setra. Nattefriingen fant vanligvis sted på lørdagskvelden. Mange steder hadde man egne uttrykk for denne skikken. I Nordfjord sa man at guttene «gjekk på sjau», i Trøndelag kaltes skikken «utpågang». Hensikten med nattefriingen var å bli bedre kjent og eventuelt finne et koneemne. Nattefrieriet ga en kjærkommen anledning for ungdommen til å komme sammen uten at voksne var til stede.

Faktaboks

Etymologi
annet ledd verbalsubstantiv til fri, avledet med suffikset ing. Fri kommer fra middelnedertysk vrīen
Også kjent som

Utpågang

Sedvanemessige regler

Jentene, som ofte lå to og to i sengene, lå fullt påkledd i sine beste klær og ventet på besøk. De bestemte selv hvem de ville slippe inn. Guttene plasserte seg på stoler eller sengekanten. Heldig var den som fikk ligge ved siden av jenta i senga. Nattefriing var de fleste steder en regelfast institusjon med faste normer for sømmelig atferd. Men skikken førte også atskillig «usedelighet» med seg, og på 1800-tallet reiste det seg en sterk motstand mot den, særlig fra prestene. Skikken kjennes også fra andre germanske land og er svært gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Stewart, Linda (1996). Bryllup i Norge. N.W. Damm & Søn.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg