Selvportrett med familien
Av .
Dommedag
Peter von Cornelius´ freskomaleri Dommedag i Ludwigkirken fra 1836-1839.
Av .
Flukten til Egypt
1828.
Av .

Nasarenerne var en tysk malergruppe på 1800-tallet som ville gripe tilbake til maleriet fra før Rafaels tid, og på dette grunnlag skape et nytt tysk og religiøst maleri. Selv om de rent malerisk ikke befridde seg helt fra klassisismens idealer, representerer de et tidlig romantisk innslag i tysk maleri, ideologisk knyttet til forfatterne W. H. Wackenroder og J. L. Tieck.

Faktaboks

Uttale
nasarˈener
Også kjent som
ty. Die Nazarener

Fra 1810 holdt nasarenerne til i klosteret San Isidoro i Roma. Gruppens leder var Johann Friedrich Overbeck; medlemmer var Franz Pforr, Peter von Cornelius, Friedrich Wilhelm Schadow og Julius Schnorr von Carolsfeld. Overbeck konverterte til katolisismen, og protestantiske medlemmer måtte gjøre det samme for å bli medlem, derav det opprinnelig nedsettende navn på gruppen.

I fellesskap utsmykket nasarenerne Casa Bartholdy i Roma med store religiøse freskesykler (1816–1817). Gruppen danner på et vis opptakten til den tyske romantiske skole, og er forbildet for den engelske pre-rafaelittiske bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg