Carl David Anderson

Faktaboks

Carl David Anderson
Uttale
ˈændəsən
Født
1905
Død
1991
Carl David Anderson
.

Artikkelstart

Carl David Anderson var en amerikansk fysiker. Han er særlig kjent for at han i 1932 oppdaget positronet. Han fikk nobelprisen i fysikk i 1936 for denne oppdagelsen.

Biografi

Anderson var født i New York. Hans foreldre var svenske immigranter. Han studerte fysikk ved California Institute of Technology (Caltech) og fikk sin doktorgrad i 1930. Anderson var professor i fysikk ved Caltech fra 1939 til 1976. Han forsket på raketter for det amerikanske forsvaret under andre verdenskrig.

Oppdagelsen av elektronets antipartikkel

Da han brukte tåkekammer til å studere ladde partikler i kosmisk stråling, oppdaget han uventede spor som han mente måtte være laget av partikler med like stor masse og ladning som elektronet, men med positiv ladning. Hvis hans tolkning av sporene var korrekt, hadde han oppdaget elektronets antipartikkel – positronet. Han produserte mer definitive bevis for sin tolkning ved å gjøre laboratorieeksperimenter der han skjøt gammastråling mot radioaktive atomkjerner. På denne måten fikk han produsert elektron-positron par. Dermed var det klart at han hadde oppdaget at antimaterien som var forutsagt av Paul Dirac, virkelig eksiterer. Han fikk i 1936 nobelprisen i fysikk for denne oppdagelsen.

Oppdagelsen av myonet

I 1936 gjorde han sin andre store oppdagelse. Sammen med sin student Seth Neddermeyer oppdaget han myonet – en kortlivet partikkel med samme ladning som elektronet, men 206 ganger større masse.

Andersons studier og resultater i 1930-årene hadde stor betydning for utviklingen av elementærpartikkelfysikken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg