munster

Munster er en fransk rødkittost med vasket skorpe som ystes av kumelk fra Alsace-Lorraine. Lukten er sterk og gjennomtrengende, smaken mye mildere. Lokalt spises osten gjerne med karve og kokte poteter.

Faktaboks

Uttale
mœstˈɛr

Formen er flat sylindrisk, 13 til 19 cm i diameter. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent.

Osten produseres i departementene Bas-Rhin, Haut-Rhin, Haute-Saône, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Territoire de Belfort og Vosges. Munster som produseres i Lorraine har tilleggsnavnet Géromé.

Osten kan være ystet av både og pasteurisert melk. Den pasteuriserte varianten er gjerne industrielt tilvirket, mens rå varianter ystes på kooperativer eller gårdsmeierier. Gårdsostene er merket med Fermier.

Munster og Munster Géromé har siden 1969 hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC og tilsvarende europeisk geografisk opprinnelsesbeskyttelse, AOP, siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg