Munster er en fransk rødkittost med vasket skorpe som ystes av kumelk og forbindes med Alsace. Lukten er sterk og gjennomtrengende, mens smaken er mye mildere. Lokalt spises osten gjerne med spisskummen og kokte poteter.

Faktaboks

Uttale
mœstˈɛr

Formen er flat og sylindrisk, 13 til 19 centimeter i diameter. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent.

Osten produseres i departementene Bas-Rhin, Haut-Rhin, Haute-Saône, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Territoire de Belfort og Vosges. Munster som produseres i Lorraine, hadde tidligere tilleggsnavnet Géromé, men dette har man nå gått bort fra.

Osten kan være ystet av både og pasteurisert kumelk. Den pasteuriserte varianten er gjerne industrielt tilvirket, mens rå varianter ystes på kooperativer eller gårdsmeierier. Gårdsostene er merket med Fermier.

Munster har siden 1969 hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC og den tilsvarende europeiske beskyttet opprinnelsesbetegnelsen AOP siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg