Munster, fransk rødkittost (vasket skorpe) av kumelk fra Alsace-Lorraine, nærmere bestemt fra departementene Bas-Rhin, Haut-Rhin, Haute-Saône, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Territoire de Belfort og Vosges.

Lukten er sterk og gjennomtrengende, smaken mye mildere. Formen er flat sylindrisk, 13 til 19 cm i diameter. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent. 

Munster tilvirket i Lorraine har tilleggsnavnet Géromé. Osten kan være ystet av både rå og pasteurisert melk.  Den pasteuriserte varianten er gjerne industrielt tilvirket, mens rå varianter ystes på kooperativ eller gårdsmeieri. Gårdsoster er merket med Fermier.

Lokalt spises osten gjerne med karve og kokte poteter.

Munster og Munster Géromé har siden 1969 hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC og tilsvarende europeisk geografisk opprinnelsesbeskyttelse, AOP, siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.