Meurthe-et-Moselle

Meurthe-et-Moselle, departement i Frankrike, i regionen Grand Est. 5241 km2 med 725 300 innbyggere (2006). Hovedstad er Nancy.

Faktaboks

uttale:
mˈørtemåzˈɛl

Søndre del av departementet ligger omkring elvene Meurthe og Moselle (Mosel) nordvest for foten av Les Vosges; den nordre delen strekker seg som en smal kile mellom dalførene til Meuse (Maas) og Moselle nordover til grensen mot Luxembourg og Belgia. Meurthe-et-Moselle har betydelige naturressurser; det har Frankrikes største produksjon av jernmalm og salt. Meget betydelig jern- og stålindustri i nordre deler av departementet; strekker seg inn i nabodepartementet i øst, Moselle. Ellers kjemiske fabrikker og tekstil- og bekledningsindustri samt produksjon av keramiske og mineralske produkter (bl.a. glass og fajanse). Størstedelen av landet er jordbruksareal; det dyrkes særlig korn, frukt og vindruer. Store skogarealer i de sørøstlige strøk.

Departementet Meurthe-et-Moselle ble opprettet 1871 av de fortsatt franske deler av departementene Meurthe og Moselle, da de nordre deler av Lorraine med overveiende tysktalende befolkning ble innlemmet i Tyskland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg