Faktaboks

Meurthe-et-Moselle
Uttale
mˈørtemåzˈɛl

Meurthe-et-Moselle er et departement i Frankrike, i regionen Grand Est. Det strekker seg over et område på 5241 km2 og har 733 481 innbyggere (2017). Hovedstad er Nancy.

Søndre del av departementet ligger omkring elvene Meurthe og Moselle (Mosel) nordvest for foten av Les Vosges; den nordre delen strekker seg som en smal kile mellom dalførene til Meuse (Maas) og Moselle nordover til grensen mot Luxembourg og Belgia. Meurthe-et-Moselle har betydelige naturressurser; det har Frankrikes største produksjon av jernmalm og salt. Meget betydelig jern- og stålindustri i nordre deler av departementet; strekker seg inn i nabodepartementet i øst, Moselle. Ellers kjemiske fabrikker og tekstil- og bekledningsindustri samt produksjon av keramiske og mineralske produkter (bl.a. glass og fajanse). Størstedelen av landet er jordbruksareal; det dyrkes særlig korn, frukt og vindruer. Det er store skogarealer i de sørøstlige strøk.

Departementet Meurthe-et-Moselle ble opprettet 1871 av de fortsatt franske deler av departementene Meurthe og Moselle, da de nordre deler av Lorraine med overveiende tysktalende befolkning ble innlemmet i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg