Meurthe-et-Moselle, departement i Frankrike, i regionen Grand Est. 5241 km2 med 725 300 innbyggere (2006). Hovedstad er Nancy.

Søndre del av departementet ligger omkring elvene Meurthe og Moselle (Mosel) nordvest for foten av Les Vosges; den nordre delen strekker seg som en smal kile mellom dalførene til Meuse (Maas) og Moselle nordover til grensen mot Luxembourg og Belgia. Meurthe-et-Moselle har betydelige naturressurser; det har Frankrikes største produksjon av jernmalm og salt. Meget betydelig jern- og stålindustri i nordre deler av departementet; strekker seg inn i nabodepartementet i øst, Moselle. Ellers kjemiske fabrikker og tekstil- og bekledningsindustri samt produksjon av keramiske og mineralske produkter (bl.a. glass og fajanse). Størstedelen av landet er jordbruksareal; det dyrkes særlig korn, frukt og vindruer. Store skogarealer i de sørøstlige strøk.

Departementet Meurthe-et-Moselle ble opprettet 1871 av de fortsatt franske deler av departementene Meurthe og Moselle, da de nordre deler av Lorraine med overveiende tysktalende befolkning ble innlemmet i Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.