Tollundmannen
Tollundmannen, et av de best bevarte «moselik» fra europeisk forhistorie, funnet i 1950 i Bjældskov, Jylland. Funnet kan dateres til begynnelsen av vår tidsregning. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Av /NTB scanpix.

Moselik er lik fra forhistorisk tid funnet i myrer. Det er kjent om lag hundre moselik fra Danmark, det nordvestlige Tyskland og Nederland.

Faktaboks

Også kjent som
myrlik

Moselik finnes i sure høymoser (torvmyrer) hvor innholdet av humussyre virker bevarende på organiske stoffer som hud, skinn og hår. Enkelte moselik skriver seg fra mennesker som er blitt offer for forbrytelser eller tilfeldige ulykker i eldre eller nyere tid. De fleste undersøkte funn kan imidlertid dateres til århundrene omkring år 0, og tolkes på grunnlag av Tacitus' beskrivelse av germanernes rettslige og religiøse skikker som menneskeofringer eller henrettede forbrytere.

Likene er ofte meget godt bevart, de tilhører menn og kvinner i alle aldere og er gjerne nedlagt nakne i myra, dekket av enkle kledningsstykker og tilspikkede pinner. De viser ofte spor etter voldsom behandling, som hengning, kraniebrudd, skalpering og lemlesting, og vanligvis har ofrene vært drept før nedleggelsen i myra.

Blant de mest kjente moselikene er Grauballemannen og Tollundmannen, begge funnet i Danmark i 1950.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg