Grauballemanden
Grauballemandens ansikt. Liket er et av verdens best bevarte moselik.

Grauballemanden er et myrlik (moselik) funnet i Nebel mose, 2 kilometer sør for Grauballe ved Silkeborg i Danmark 26. april 1952. Liket er karbondatert til 375–255 fvt., det vil si førromersk jernalder.

Som andre myrlik, har Grauballemanden fått en voldsom død, men det er usikkert om han er blitt henrettet som straff eller ofret. Grauballemanden ble drept med et snitt gjennom halsen fra øre til øre, og på grunn av de gunstige forholdene i myra er liket et av verdens best bevarte. Liket er i så god forfatning at hår, negler og skjeggstubber er bevart. Selv fingeravtrykkene hans lot seg registrere. Liket er utstilt ved Moesgård Museum i Århus.

Nye undersøkelser av Grauballemanden i 2001 gav ytterligere kunnskap om den døde. Hans siste måltid viste seg å inneholde blant annet flere forskjellige kornsorter og over 60 andre urter og gressorter. Siden det ikke ble funnet spor av ferske bær eller planter, døde han sannsynligvis om vinteren. Han ser ut til å ha vært en frisk yngre person midt i 30-årene, men med begynnende leddgikt og tannrotbetennelse.

Tidligere mente man at Grauballemandens hender tydet på at han ikke var vant til fysisk arbeid, men dette skyldes prosesser i myra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg